A Nők Lapja Cafe cikke segít dönteni. Nézzük, hogyan.

Este nem bírsz aludni, de reggelre tervezted az edzést. Mi a jobb: aludni reggel, vagy felkelni korábban, és mozogni? Erre a kérdésre a legtöbben azt válaszolnák, hogy fel kell kelni korábban, még akkor is, ha a szervezeted egyértelműen kívánna még egy óra alvást, és nekiállni az edzésnek. Tény, hogy a mozgás felébreszt, és senkit sem akarunk lebeszélni a reggeli edzésről, mert jó hatással lehet az egész napra, de a szakértők szerint nem szabad, hogy a testmozgás az alvás rovására menjen, mert akkor többet árt, mint használ.

A reggeli sport felébreszti a szervezetet és jótékony hatással van a közérzetünkre

Dr. Michael Breus klinikai szakpszichológus és alvásspecialista szerint még akár veszélyes is lehet, ha alváshiánnyal állunk neki az edzésnek. „Az alváshiány miatt olyan a szervezet, mintha nem lenne elég benzin a tankban. Ilyenkor a vésztartalékokat használja fel, hogy megfelelően működjön” – mondja a szakember, aki azt is összeszedte a Mindbodygreennek, hogy pontosan milyen tényezők miatt és hogyan lehet kockázatos az edzés, ha fáradt az ember.

Csökken a figyelem
Ha nem tudsz odafigyelni edzés közben a kialvatlanság miatt, akkor akár balesetveszélyessé is válhat a mozgás, főleg ha nem otthon a nappaliban, hanem a szabadban végzed. A sérülések megelőzéséhez nemcsak bemelegítés, hanem elég alvás is szükséges.

ReklámTas J Nadas, Esq

Nem leszel túl alapos
A kéz-szem koordináció is gyengül az alváshiány miatt, ez pedig semmi jót nem ígér edzés közben, hiszen minden mozgásforma esetén szükséged van koncentrációra, a tagjaid összehangolására a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez. Ha ezt nem tudod teljesíteni, mert nem aludtál eleget, akkor nem lesz annyira hatékony az edzés sem.

Ha kialvatlanok vagyunk, reggel érdemes aludni és áttenni a testmozgást délutánra, hogy elkerüljük a sérülésveszélyt

Romlik a döntéshozó képesség
Breus több tanulmányra hivatkozik, amikor azt mondja, hogy a kialvatlanság miatt sokkal vakmerőbb leszel, mert a döntéshozó képességed csorbul. Ha pedig felesleges kockázatokat vállalsz, akkor edzés közben nagyobb eséllyel sérülsz meg.

Csökken a fájdalomtűrés
Az alvás arra is hatással van, hogy mennyire tűrjük a fájdalmat. Ha kevés alvás jut, akkor kevésbé bírjuk, ha fáj valami, márpedig edzés közben általában vannak kisebb fájdalmak, amiket el kell viselni az eredmény érdekében. Kialvatlanul nem tudsz átlendülni a holtpontokon olyan könnyedén, ami hatással lesz az edzés hatékonyságára.

Ha választani kell tehát az alvás és az edzés között, akkor Breus doktor szerint az alvás a jobb döntés – túl sok pszichés és fizikai mellékhatása van a kialvatlanságnak ahhoz, hogy ezzel szórakozzunk. Ráadásul nem is lesz olyan hatásos az edzés, tehát hiába kínzod magad – akkor már inkább aludj egy órával tovább, és tedd át a testmozgást a délutáni órákra.

Forrás: nlcafe.hu

A cikket Miklós Melánia, KCSP-ösztöndíjasunk választotta.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.