Már nyitva a jelentkezés a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram 2022-2023-as tanévére. A magyar gyökerekkel rendelkező, de az anyaországtól távol napvilágot látott fiatalokat invitálja Magyarországra tanulni a magyar kormány tavaly indult edukációs projektje. “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy aki idejön, az gyarapodjon szakmailag is, és emberileg is.” – Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a programot képviselve nyilatkozott a Bocskai Rádióban.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

A kormány 2020 májusában döntött a magyar felmenőkkel rendelkező, Európai Unió határain túl élő fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő ösztöndíjprogramról. A Tempus Közalapítvány lebonyolításával és a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeletével az első program a világjárvány hozta nehezített körülmények ellenére is elindult, és rendkívül magas érdeklődés övezte a premiert.

Az első turnus legtöbb jelentkezője Észak-Amerika, illetve Dél-Amerika városaiból érkezett. A diákok 28 egyetem összesen 1300 szakából választhattak, legnépszerűbbnek az orvosképzés és a nemzetközi kapcsolatok bizonyult. Tanulmányaikat alap-, mester-, osztatlan- és doktori képzéseken folytathatják, akár magyar, akár angol nyelven. (Vannak olyan szakok is, ahol választható a német és a francia nyelv.) A megmutatkozó igényre válaszolva a program koordinátorai lehetővé tették a következő évtől a részképzős tanulmányutat is. Az, hogy a rövidebb, néhány hónapos részképzés alatt a Magyarországon megszerzett krediteket elismerik-e a küldő országok, azt az államok közötti megállapodások szabályozzák egyenként, illetve a küldő felsőoktatási intézmények hatáskörébe tartozik.

Közérdekű hirdetés

A magyarul gyengén, vagy egyáltalán nem beszélő hallgatók esetében nagy hangsúlyt kap az is, hogy felmenőik nyelvét elsajátítsák. A diplomaszerzés feltétele – a magyarországi általános gyakorlattal megegyezően – egy középfokú nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése. A csupán idegen nyelven beszélő fiatalok számára a magyar nyelv lehet a kulcs ahhoz, hogy teljes mértékben megértsék a kultúrát, történelmet, mentalitást. A magyarul kommunikálni tudó diákoknak csupán opcionálisak a nyelvórák, viszont a hagyományok, népszokások széles tárháza nekik is érdekes és új lehet.

A program távlati célja, hogy az anyaországban versenyképes tudást szerzett szakemberek visszatérjenek hazájukba, és az ottani magyarság hasznos tagjai legyenek. Ezért az ösztöndíj egyik feltétele az, hogy a résztvevők a projektet követően is aktívan segítsék a diaszpóra közösségeket.

Az ösztöndíjasok kulturális programjaihoz hozzájárul a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram partnerszervezete, a Rákóczi Szövetség. Az általuk szervezett kirándulásokon, szakmai eseményeken a hallgatók kiszakadhatnak kicsit az egyetemi közegükből, és megismerhetik azokat a társaikat, akik szintén a program résztvevői, csupán Magyarország egy másik pontján végzik egyetemi tanulmányaikat.

2022. január 31-ig lehet pályázni a 18 évet már (vagy következő szeptemberig) betöltött, legalább tízéves állandó külföldi lakcímmel rendelkező, magyar származásukat hitelesen igazolni tudó érdeklődőknek. A részletes tájékoztató a weboldalon olvasható, illetve a jelentkezési lapot is itt kell benyújtani: diasporascholarship.hu

Ahogy fentebb már említettük, a legfontosabb változás az, hogy rövidebb periódusokra is lehetséges pályázatot benyújtani. Ezen kívül, a tavalyi felhívástól eltérően nem kizáró ok, ha valamelyik pályázó rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel is. Ami nem változott, azok a remek feltételek: a hallgató az egyetemi tandíjat nem kell saját költségéből finanszírozza, egészségügyi biztosítást kap, lakhatási, megélhetési és utazási támogatásra pedig kérelmet nyújthat be.

Az első év hallgatói visszajelzései azt igazolják, hogy a diaszpóra fiataljai elégedettek, a Magyarországon szerzett szakmai tapasztalatot és a hétköznapi élményeket nagyra becsülik. A kultúra sokszínű szépsége, a személyes kapcsolatok kialakítása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyetemisták otthon érezzék magukat őseik szülőföldjén.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.