Vajon egyes diétásnak hitt élelmiszerek tényleg jobbak? Beleférnek a diétádba? Rántsuk le a leplet néhány városi legendáról.

Sokan gondolják úgy, hogy az rendben van, ha mondjuk a sima cukor helyett barna cukrot fogyasztanak, mert egészségesebb vagy a fehér kenyér helyett barna kenyeret esznek. De vajon jól teszik? Ezek az élelmiszerek tényleg jobbak? Vagy csak tévhitek? Rántsuk le a leplet néhány városi legendáról.

Egészségesebb-e a barnacukor, mint a fehér?

Ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak pluszban melasz is kerül hozzá. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek van valamennyi ásványi anyag tartalma – ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét. Gyakran ráadásul sziruppal, színezőanyaggal és aromával helyettesítik a melaszt.

A szénhidrátok nem egészségesek?

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás. Ideális esetben a napi energiabevitelünk több, mint felét teszi ki. Ha megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, anyagcserénk felborulhat, hiszen az energiánkat ebben az esetben magasabb zsír- és fehérjefogyasztással pótoljuk. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a mértékletesség elvét követve a szénhidrátokat sem kell étkezéseinkből száműzni.

Mitől barna a kenyér?

A barna kenyérnek attól kellene barnának lennie, hogy az a liszt, amely a kenyér legfontosabb alkotóeleme, teljes kiőrlésű, tehát az egész magot megőrlik korpástól, nem csak a belsejét. Az Élelmiszerkönyv által nevesített kenyerek között szerepel az úgynevezett malátás kenyér, amely malátát tartalmaz (a cipó barna színű, a csíráztatott, pörkölt gabonaőrleménynek köszönhetően pedig egyedi ízű).

A malátás kenyér árnyalata fokozható karamellel, szulfitos karamellel, ammóniás karamellel és szulfitos-ammóniás karamellel is − ezek használatát az Élelmiszerkönyv is lehetővé teszi. A maláta színező hatásával vissza is lehet élni, mivel a teljes őrlésű, rozsos és rozs-technológiával készülő barna kenyerek magasabb árfekvésűek, a barna színt viszont maláta adagolásával is el lehet érni. Tehát legtöbb esetben csak színezett fehér kenyeret fogyasztasz.

A diabetikus élelmiszer fogyókúrás?

„A felirat szerint cukorbetegek is fogyaszthatják, ez jó jel, mert akkor talán nem hizlal.” Az ún. diabetikus élelmiszerek a cukorbetegeknek készülnek: répacukor helyett más édesítőszert tartalmaznak. Azonban nagyon fontos ezeknek az élelmiszereknek is megnézni  kalória- és a szénhidráttartalmát.

Vannak olyan termékek, amelyek a répacukor helyett gyümölcscukrot (fruktóz) tartalmaznak, ezek ugyan lassabban szívódnak fel, de szénhidrátban ugyanannyit tartalmaznak, mint a hasonló termékek. A diabetikus élelmiszerek egy része ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a hasonló nem diabetikus termék, így fogyókúrára ezek nem alkalmasak.

Nos, érdemes néha utána olvasni dolgoknak, hogy ne csapd be saját magadat. Mint ahogy azzal is, hogy “csak” diabetikus csokit fogyasztasz és nem tudod, hogy mitől hízol!

Forrás: peakshop.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.