A nappalok hosszabbodásával, a napsütéses órák számának növekedésével. legkésőbb május elejére spontán megszűnik a fényhiány okozta téli depresszió. A tavaszi vagy őszi depresszió azonban többeket érint – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.

„A téli depresszió spontán szűnik meg, amikor jön a tavasz.”

Rihmer Zoltán elmondta, nem mindenkinél március első napjaiban, heteiben múlik el, van, akinél áprilisban vagy legkésőbb május elején, amikor már tartósan megjön a jó idő, a “benapozott órák” száma már lényegesen nagyobb. A Széchenyi-díjas pszichiáter jelezte, a depresszió időszakonként jön, ritkán krónikus, tartós és sokszor évszakhoz kötött.

„A téli depresszió a betegek 10-12 százalékát érinti, 20-30 százalékuknak tavasszal és ősszel, az évszak változásával összefüggően érkezik, nagyon ritka a nyári, és vannak betegek, akiknél összevissza, tehát nincs évszakhoz kötöttsége.”

A tavaszi depresszió sokszor átfedésben van a tavaszi fáradtsággal – tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.

„Sokszor a tavaszi fáradtság a tavaszi depresszió enyhe jele. A depresszió klasszikus tünete az erőtlenség, fáradtság, allergia.”

Napfény és mediterrán étrend

Rihmer Zoltán hozzátette, bizonyos vitaminok hiányában az agyban zajló folyamatok vezethetnek depresszióhoz.

„Bizonyos depresszióformákban a megfelelő folsavbevitel például javítja az állapotot. Így van ez az omega-3 zsírsavval és a triptofánnal is, amelyek a szerotonint termelést segítik, ami pedig a megfelelően működő hangulati élethez szükséges.”

A Széchenyi-díjas pszichiáter kiemelte,

nagy jelentősége van az egészséges,

kiegyensúlyozott táplálkozásnak,

olyannyira hogy a mediterrán diéta jelentős mértékben véd a depresszió ellen, de egyébként a magas vérnyomás ellen is.

Forrás: inforadio.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.