Az egészségi állapotunkat az életkorunk előre halad tával mindinkább negatívan ítéljük meg. Ezzel együtt az évek múlásával egyre többet teszünk az egészségünkért. A statisztikák azt mutatják, hogy igazán 60 éves kor felett figyelünk oda a táplálkozásunkra és az egészségünkre. Ugyanakkor az orvosok által felírt gyógyszerek tekintetében még 50 éves kor felett sem váltjuk ki mindegyiket, az emberek 60 százaléka pedig be is vallja ezt.

A gyógyszerszedésről végzett lakossági felmérést a GfK LHS HealthCare az elmúlt néhány évben, és az összegyűjtött adatok alapján elmondhatjuk, hogy a magyar lakosság nagy része egyértelműen későn kezd csak foglalkozni az egészségével, valamint a felírt gyógyszerek beszedésének a száma csak 60 éves kor felett ugrik meg igazán. Szintén ez az életkor a meghatározó a különböző egészségügyi szűrésekre járást illetően is.

A magyar emberekről így egyértelműen elmondhatjuk, hogy minél idősebbek, annál jobban figyelnek magukra. Akik elérték az 50-60 éves kort, egyre inkább rosszul kezdik el megítélni az egészségi állapotukat. Ez nagyon érdekes, hiszen 40-50 éves korú emberek fele még úgy ítéli meg, hogy egészséges. Ezzel szemben az 50-60 év közöttiek csupán 30 százaléka tartja jónak az egészségi állapotát, míg a 60 felettiek csupán 20 százaléka.

Ezzel együtt viszont mintha kárpótlásképpen egyre többet tennénk életkorunk előre haladtával az egészségünkért: a 40-50 év közötti emberek csupán 40 százaléka tesz valamit az egészségéért, míg az 50-60 éveseknek már a 40 százaléka. A 60 év felettieknek több mint a fele folyamatosan odafigyel magára, illetve az egészségére, és ez főleg a táplálkozást érinti.

Közérdekű hirdetés

Az egyes szűrővizsgálatokra 60 év felett sokkal többen járnak, mint a fiatalabbak, a 65 esztendőt betöltöttek pedig már minden általuk ismert szűrésre rendszeresen eljárnak.

A magyar emberek jellemzői közé tartozik az is, hogy nagyon sokan nem szedik be azt a gyógyszert, amit az orvos felír nekik, vagy csak minden másodikat szedik be. Ezt a tényezőt megerősítette Molnár Márk Péter is, a Corvinus egyetem munkatársa a Compliance konferencián, akinek elmondása alapján tudhatjuk, hogy nagyon sok, milliárdokat érő gyógyszermennyiség kerül a kukába évente hazánkban.

Általában azért nem szedjük be a gyógyszereket, mert úgy gondoljuk, hogy valójában nincsen rá szükségünk. A receptre kapható gyógyszerek közül legtöbben fájdalomcsillapítót, és vérnyomáscsökkentőt váltunk ki a patikákban. Ezt követik százalékos arányban az allergia, és a pszichiátriai gyógyszerek.

A cikk innen származik: Későn kezdünk el törődni az egészségünkkel | Egészség és életmódok.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.