Magyarország Washington-i Nagykövetsége és a Chicagó-i Főkonzulátusa szervezésében Chicagóban, július 7-én helyi idő szerint 1 órától Semmelweis Ignác magyar orvos szobrát koszorúzta meg Dr. Prof. Merkely Béla, a budapesti Semmelweis Egyetem rektora, és Sándor József, budapesti sebészprofesszor valamint magyarországi diplomaták és egy amerikai delegáció.

Semmelweis Ignác „az anyák megmentője"

Magyarország Washington-i Nagykövetsége és a Chicagó-i Főkonzulátusa szervezésében Chicagóban, ma, 2019. július 7-én helyi idő szerint 1 órától Semmelweis Ignác magyar orvos szobrát koszorúzta meg egy magyarországi és helyi delegáció, Semmelweis Ignác születésének 201. évfordulója, valamint a Semmelweis Egyetem megalakulásának 250. Évfordulója alkalmából.Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője" szobra a chicagói Sebészeti Nemzetközi Múzeum halhatatlanok csarnokába talalható. Dr. Merkely Béla professzor úrral a budapesti Semmelweis Egyetem rektorával beszéltünk, aki az esemény fővendége volt.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, July 7, 2019

Telefonon kapcsolatba lépünk az esemény fővendégével a budapesti Semmelweis Egyetem rektorával Dr. Merkely Béla professzor úrral, aki elmondta, hogy az eseményen Semmelweis Ignác születésének 201. évfordulójáról és egyben Semmelweis Ignácról elnevezett budapesti egyetem megalakulásának 250. évfordulójáról emlékeztek meg.

Semmelweis Ignác egyik leghíresebb magyar orvos volt, melyet az amerikai orvosok is elismernek és így szobra bekerült a chicagói Sebészeti Nemzetközi Múzeum Halhatatlanok Csarnokába, többek között Pasteur és Hippokratész mellé. Semmelweis „az anyák megmentője” mivel ő vezette be, hogy a szülést levezető orvosok beavatkozás előtt klóros vízzel kötelező módon kezet kellett, hogy mossanak, így megakadályozta a fertőzéses megbetegedéseket.

ReklámTas J Nadas, Esq

Semmelweis Egyetemről Merkely rektor úr elmondta, hogy a legfrissebb felmérések szerint a 41. helyen áll a Times Higher Education (THE) friss rangsorában, így Közép-Kelet Európa legismertebb és legjobb egyeteme.

A Semmelweis Egyetem 11 ezer hallgatójából 40% külföldi hallgató, mely 70 országból érkezett Budapestre, ahol a tanítás 3 nyelven folyik, a magyar mellett angolul és németül. A rektor úr azt is kiemelte, hogy a 11 ezer hallgatóra 11 ezer oktató és kisegítő személyzet jut, mely a tanítók képzésével foglalkozik.

Az egyetemnek szoros kapcsolatai vannak nemzetközi intézményekkel és egyetemekkel, Merkely professzor elmondta, hogy az elmúlt egy évben, mióta rektora az intézetnek különös kapcsolatot alakítottak ki az amerikai Mayo Clinic-kel és a Rochester Egyetemmel, melyek New York térségében vannak, illetve Boston leghíresebb három egyetemével a Harvard Medical School-al, Massachusetts-i Egyetemmel és a Boston-i Egyetemmel. Ezen kapcsolatok biztosítják a jelentős innovációk létrehozását és egyben az egyetem színvonalának emelését is. A professzor felfedte, hogy reményei szerint a közeljövőben a Semmelweis Egyetem a Harvard Egyetem posztgraduális képzéseinek ad helyet.

Az interjú végén a rektor urat a 10. alkalommal megszervezett „Semmelweis Egyetem Bora” országos borversenyről kérdeztük. Merkely professzor hangsúlyozta kérdésünkre, hogy kis mennyiségben főleg a vörös bor, de néhány fehér bor is szív gyógyszernek is számít, mert preventív hatása van szív elégtelenségekre. Külön megemlítette az egyetem versenyének egyik díjnyertesét a Patikárius Cuvée-t (2017), mely a Bordeaux, Franciaországi nemzetközi borversenyen (Challenge International du Vin) is ezüstérmes lett.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.