Először megjelent a hungarianconservative.com portálon angol nyelven.

A clevelandi regösök műsorát először Észak-Amerika legnagyobb magyar néptáncfesztiválján, az idén New Brunswick-on rendezett Pontozón. Már tavasszal lelkesen hívtak mindenkit a novemberi Aranylakodalom című gálára. Az öt évente megrendezett jubileumi nagyműsor idén a csoport létezésének 50. évfordulóját is jelentette, és a csoport 50 évén túl az emberi élet körforgását célozta bemutatni. Bár végül az ünnepségre nem jutottam el, a Bocskai Rádió jóvoltából utólag megnéztem és ízelítőt kaptam a két éves készülődés eredményéről, a következő öt évre, de talán inkább egy egész életre szóló, több órás, többszáz fellépős, több mint ezer nézős nagyelőadás fergeteges hangulatáról.

YouTube player

A Temesváryné Keresztes Magdi, és férje, András által 1973-ban alapított, azóta több mint 400 tagot számláló clevelandi Regös Csoport 14 év feletti cserkészvezetőkből áll, akik minden pénteken foglalkozásokat vezetnek a 6-9 éves kis- és a 10-14 éves nagycserkészek számára, keddenként pedig együtt tanulják és gyakorolják a magyar néptáncot, és ismerkednek magyar népi hagyományokkal: húsvétkor locsolnak, májusban májusfát állítanak, karácsonykor betlehemeznek és kántálnak. Emellett rendszeresen végeznek néprajzi kutatásokat, gyűjtéseket, minden nyáron táboroznak, öt- vagy tízévente pedig háromhetes magyarországi és Kárpát-medencei körutakra (tanulmányutakra) mennek (legutóbb, idén nyáron Erdélybe és Moldvába is eljutottak). Az ötéves jubileumi gálára nemcsak a jelenlegi és volt (alumni) regöscserkészek jöttek el, hanem számos cserkészbarát és -támogató a teljes amerikai magyar diaszpórából.

Pigniczky Eszti
Pigniczky Eszti

Mint Pigniczky Eszti cserkészvezető a Regös Csoport korábbi vezetője, jelenlegi viselettárosa és szakmai munkatársa korábban elmesélte, a regösök nemcsak táncolnak: amikor nem műsorra készülnek, kézművességgel, népmesével, balladával, népzenével, vagyis a teljes magyar népi hagyománnyal foglalkoznak. És ők is járnak gyűjteni, ahogy a régi regösök tették.

ReklámTas J Nadas, Esq
Szentkirályi Endre
Szentkirályi Endre

Férje, Szentkirályi Endre, a clevelandi Egyesült Magyar Egyletek elnöke szerint a jubileumi nagyszereplések olyanok, mint az osztálytalálkozók, csak nagyobb skálán. Ő 14 éves korától 10 éven át volt a Regös Csoport tagja, de azóta is segít nekik a gálák és a regös körutak szervezésében, illetve két kapcsolódó könyv szerkesztésében és kiadásában: 2008-ban a fiatal regösök által végzett néprajzi gyűjtést foglalta össze Clevelandben még élnek magyarok? címmel, az idei évfordulóra pedig a regösmozgalomról világszinten átfogó képet nyújtó, 700 fényképet tartalmazó összeállítást készített.

Béres Anikó
Béres Anikó

Balássy Béres Anikó, az idei Pontozó egyik zsűritagja öt éve érkezett Magyarországról, azóta mentorként segíti a clevelandi regösvezetőket, sokrétű munkája a kutatástól-gyűjtéstől a tánclépések tanításáig terjed. Mint mondta, a műsorban a három-négy éves legkisebbek, illetve az egykori kezdeti csapatban, a legelső fellépéseken is résztvevő legidősebbek színpadra lépésével megpróbálták megmutatni, hogyan élte meg a csoport az 50 évet. Az utóbbiak közé tartozik például Györky Annamária (a helyieknek Nyuszi), aki 49 éve csatlakozott a regösökhöz, minden eddigi nagyszereplésen részt vett, és azóta is segíti őket, például viselettár rendezéssel vagy népviseletek varrásával. Gyermekei is mind regösök, illetve alumnik, és mindannyian szerepeltek az Aranylakodalomban. Ő az ismerős arcok viszontlátásának örömét emelte ki, míg Anikó a csoporton belüli összetartást, együttműködést és a családias szemléletet. Az előadás felépítése kapcsán elmondta: a köszöntő után régi magyar áldással indult a műsor, majd a különböző tematikájú táncbetétek között között filmbetétek emlékeztettek a regös csoport múltjára; arra, hogy – az élet örök körforgásának jelképeként – 10-20-50 évvel ezelőtt milyen kicsik voltak a mostani regösök, és milyen fiatalok a mostani alumnik. Az idei nyári körúton tanult kisterenyei koreográfia után a legfiatalabbak csoportja zenekarral, majd tücsök-lakodalommal mutatkozott be, végül a kiscserkészek és regösök együtt mutattak be egy rábaközi koreográfiát. Anikó kiemelte: nagyon megható volt a különböző generációk együttes látványa. Ő Magyarországon is néptánccal foglalkozott, de nem gondolta volna, hogy Amerikában ilyen látványos és magas minőségű előadásokkal találkozik majd, amelyek ennyire mélyen meg fogják érinteni.

Varga Chilla
Varga Chilla

Varga Chilla, a New Brunswick-i regösök tánccsoport vezetője elmesélte: kb. harmincan érkeztek, az első részben, a gömöri táncban szerepeltek. Első alkalommal vendégeskedtek Clevelandban jubileumi nagyműsoron, amelyből szeretnének hagyományt teremteni, hiszen csoportjuk nagyon hasonlít a clevelandiakéra, és céljuk is ugyanaz: megőrizni a népi hagyományokat és átadni a fiatalabbak számára. Takács Szabolcs nagykövet úr lelkesen magyarázta: az előadás során olyan érzése volt, mintha otthon, Magyarországon lenne, és szerinte ez a legtöbb, amit a diaszpórában el lehet érni. A legnagyobb elismeréssel adózott a fellépők, a tanárok és a szülők felé, értékelve erőfeszítéseiket a magyar identitás megtartásának terén. Idézte Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes gondolatát, miszerint a magyarság olyan, mint egy háromlábú szék: Magyarország, Kárpát-medence és a diaszpóra, és ha bármelyik kiesik, a szék felborul. Hozzátette: Clevelandben nem kell ettől félni, mert még mindig a legmagyarabb amerikai város, amire nemcsak a helyiek, de minden magyar büszke lehet, akárhol is él a világban.

Dorgay Zsófia és Szabó János

Szabó János, a regös csoport másik mentora, aki korábban 18 évig vezette a Nógrád táncegyüttest, és most KCSP-s (Kőrösi Csoma Program) ösztöndíjasként tartózkodik Clevelandben, így fogalmazott: szívében öröm és hála van, amiért e csoda létrehozásának részese lehetett, amit ő sem úszott meg könnycseppek nélkül. Elismerte, mentorként és oktatóként nehéz kívülről szemlélnie a produkciókat , de az idők során meg kellett tanulnia, és így elmondhatja: a korábbi jubileumi műsorokhoz képest akár két szintet is léptek például a fénytechnikával: most 64 fényváltás történt, korábban csak tíz. Elmesélte: a második felvonás témájának a családot választották, és ebben mezőségi, palatkai, székelyföldi, jobbágytelki táncokat láthattunk, családok előadásában. Elárulta: a hosszú felkészülés számára október elején kezdődött, és úgy érezte, bár nem fiatal, annyira feltöltődött, hogy egyre több energiája van részt venni a szervezési háttérben és mindenféle munkálatokban. Dala Irén vezetőtiszt a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) nevében gratulált és köszönte meg az élményt. Kiemelte az unokáikkal fellépő cserkészek látványát és azt, hogy a clevelandi cserkészek a szövetség egyik legnagyobb csapata, ahol szerinte a legkomolyabb cserkészmunka zajlik.

Tihanyi László és Szentkirályi Hanna
Tihanyi László és Szentkirályi Hanna

Tihanyi László és Szentkirályi Hanna, a csoport jelenlegi vezetői elárulták: a főpróba után még voltak kétségeik, de az előadás rendben lezajlott, mindenkire büszkék. Nagyon nehéz és hosszú felkészülés időszakon vannak túl: augusztus közepétől legalább heti kétszer próbáltak, de igazából már két éve, 2021 szeptemberétől erre a műsorra készültek, az alumniknak új táncokat is meg kellett tanítaniuk. Pigniczky Eszti is bevallotta: kétségei egészen az előadás elkezdéséig tartottak, de végül elégedett és boldog volt, mert a gála óriási sikert jelentett a testvércsoport, a helyiek és a New Brunswick-iak számára is. Első, sikeresen elért céljuk (több mint ezer néző) mellett a másik, szintén megvalósult céljuk volt, hogy megmutassák a clevelandiak és a világ számára, miről szól a Regös Csoport 50 éves múltja és jelene, és így a jövője is. Szeretnénk tudatni a világgal, hogy nemcsak élünk, hanem erősek vagyunk; nemcsak tartjuk, hanem éljük is a hagyományainkat – magyarázta, majd hozzátette: a rendezvény megtervezésében és összeállításában kapott rengeteg szakmai támogatás mellett (az említetteken túl a népviselet tervezésében és varrásában részt vett Tábor Fricke Andrea, az adminisztrációban, pénzügyekben és kutatómunkában Solomon Gulden Ilona, Kovács Chmielewski Emese és Tábor Bea), felbecsülhetetlen értékű technikai segítséget is kaptak (Pigniczky Réka rakta össze a videókat, Daróczy Zsuzsa a képi összeállításokat, Kovács Gyuri, Péter Sára, Keyshaun Smith és Carlton Guc pedig a különböző technikai elemekről gondoskodtak).

Bár a videófelvételen is átsütött a rengeteg befektetett munka, a táncolás és az együttlét, a nosztalgikus időutazások és a viszontlátások öröme, a közönség taps formájában megnyilvánuló hálája, biztos vagyok benne, hogy személyesen megélni még inkább fergetegesebb élmény lehetett. Remélem öt év múlva nekem is sikerül. Addig is, Isten éltesse az 50 éves Regös Csoportot, és további sok-sok, hasonlóan emlékezetes jubileumi nagyelőadást, azok között pedig kitartó mindennapi munkát és abban örömet kívánok minden volt, jelenlegi és leendő regös számára!

Antal-Ferencz Ildikó

Először megjelent a hungarianconservative.com portálon angol nyelven.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.