2017. szeptember 22 és 24 között lezajlott az első észak-amerikai táncháztalálkozó, a Toborzó.

I. TOBORZÓ táncháztalálkozó

2017. szeptember 22 és 24 között lezajlott az első észak-amerikai táncháztalálkozó, a TOBORZÓ. Rövid összefoglaló, élménybeszámolók, interjúk készültek a találkozó alatt. Osztható és szerethető! 🙂

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, October 1, 2017

A Toborzó helyszínéül a new brunswicki Magyar Amerikai Atlétika Klub  a HAAC (Hungarian American Athletic Club) épület szolgáltatta. A táncház kísérő programjai, a Magyar Katolikus Templom, a Magyar Református Templom, a Magyar Cserkész Ház és Magyar Amerikai Alapítvány épületeiben zajlott.

Fergeteges hétvégének lehettek részesei azok, aki megtisztelték jelenlétükkel a Toborzót. A főszervezők Török Melinda és Bott-Varga Denisa, rádiónknak elmondták, hogy reményeik szerint hagyománnyá fejlődik ez a program sorozat.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az első Toborzóról beszélnek a szervezők

A TOBORZÓ szervezőit, Denisa Bott-Vargat és Torok Melindat kérdeztük a találkozó megszervezésének ötletéről, a programról, majd arról, hogy kiknek a támogatásával sikerült létrehozni ezt a nagyszerű rendezvényt. The Hungary Initiatives Foundation, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, October 1, 2017

Péntek este táncházzal nyílt meg a program sorozat. Fiatalok és idősek együtt ropták végkimerülésig a szebbnél-szebb néptáncokat. Az igazat megvallva ez a látkép végig kísérte az egész hétvégét.

Szombaton délelőtt 10-kor folytatódott a programsorozat. Estig a különböző tájegységek néptáncait lehetett elsajátítani. Ebben a résztvevők segítségére voltak a Magyar Állami Népi Együttes művészei, Lévay Andrea és Ágfalvi György, akik bevezették a közönséget a Bonchida-, a Rábaközi és a Délalföld tánc rejtelmeibe.
A kisebbek közül, akik szintén a táncot választották programul a Néptáncpedagógusok, Marosy Gerda és Józsa Tamás által ismerkedhettek meg a Bodrogköz-, a Mezőföld-, és a Bukovina táncokkal. Azok a gyerekek, akiket nem szólított meg a tánc, választhatták a hegedűoktatást, a játszóházat vagy a kézművesfoglalkozást. A felnőttek is választhattak a kulturális programok közül. A Magyar Múzeumban Domján József kiállítást tekinthették meg, illetve három magyar filmalkotás vetítése is zajlott a táncházzal párhuzamosan. Idősebb Magyar Kálmán bővebben mesélt nekünk ezekről a kísérőprogramokról, vele készült interjúnkból meghallgathatják az érdeklődők.

Magyar Kálmán a Toborzó főszervezője

Kalman Magyart, sokan ismeritek, ugyanis ő volt az, aki beindította az amerikai diaszpórában az első néptánc tábort, majd profi tánccsoportokat alakított szerte Amerikában. Ő volt az, aki tudatosan, hosszú évek alatt megszerettette nem csak a magyarokkal, hanem az amerikai társadalommal is a magyar népzene és a tánc örök értékeit. Az utolsó nagy szervezésén az Első TOBORZÓ Táncház-találkozón kérdeztük motivációjáról. Köszönjük Kálmán!_______________Osztható és LIKEolható!

Posted by Bocskai Rádió the Voice of Hungary at WJCU on Sunday, October 1, 2017

Az est fénypontja a Gálaműsor volt, ahol a Magyarországról meghívott táncosokon kívül felléptek az észak-amerikai néptánc őrzői, érkeztek előadók Torontoból, San Franciscoból, Clevelandból és persze a helyi hagyományőrző előadók is felléptek köztük a program szervezői is. A parádés Gálaműsor után ismét a táncház nyitotta meg kapuját, ahol a jelenlévők megmutathatták újonnan elsajátított tánclépéseiket.

A vasárnapi napon a zene vette át a főszerepet. Délelőtt a magyar hangszerekkel és magyar zenével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Majd a vasárnapot és az egész hétvégét egy nagyszerű koncert zárta, ahol a remek zenészek előadásai mellett, tánc fellépéssel fűszerezték meg a showműsort.

A zárás után még sokáig körbe lengte a HAAC épületét a jó hangulat. A mulatság visszhangjait minden résztvevő magával vitte és elraktározták a következő táncháztalálkozóig.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.