A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének vezető egyetemi docense. Dr. Berszán István azon kívül, hogy kiváló irodalmár, példás családapa és lelkes hegymászó. Gyermekeit tudatosan neveli az olvasás szeretetére, a természet megismerésére. Központba helyezi az emberi kapcsolatok értékét, a világ mély megismerését. Szívesen osztotta meg a Bocskai Rádióval gyermekkorának egy szeletét, apjával közös élményeit.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Az intézetvezető úr apja bányában, keményen dolgozott meg azért a pénzért, amiből két fia taníttatását finanszírozta. Az anyagi támaszon túl segített fiainak felelősségteljes emberekként elindulni az életben. „Nem volt gazdag, de sokat örököltem tőle: a világ összes hegyét.” – István úgy érzi, hogy mindenhol otthon van a hegyeken. Édesapja megtanította figyelni a természet rezdüléseire, boldogulni a vadak közelében. Ezt a mély figyelmet hasznosította az irodalomkutatások során is. Segít a diákoknak, hogy sokféleképp tudjanak figyelni és kapcsolatot teremteni.

Az apák napja kapcsán az erdélyi irodalomkutató kiemelt néhány apa-témájú művet. A Bibliától napjainkig számos remekről lehetne beszélni, ő az utóbbi kategóriába segített bepillantani. Esterházy Péter 2000-ben megírta a Harmonia caelestis című családtörténeti regényét. Minden felmenőjét, az összes grófot édesapjának nevezi meg benne, a család 400 éves története közelbe kerül. Újra megjelent Javított kiadás címmel, amikor a szerző tudomására jutott, hogy édesapját anno beszervezte a kommunista titkosszolgálat. Az író átéli a apja vívódásait, ahogy megpróbálta elkerülni, hogy felhasználhatót mondjon valaki ellen. Vallja, hogy vállalni kell a szégyen ránk eső részét abból a rendszerből. István ajánlja Önöknek Vida Gábor Egy dadogás története, Ámosz Oz Szeretetről Sötétségről, Paolo Cognetti Nyolc hegy című könyveit is.

Dr. Berszán István nem akkor lett apa, amikor napvilágot látott kislánya, hanem később, amikor a baba megtanította számára, hogy ez mit jelent. Már azt hitte, tudja, amikor a gyerek megnőtt, és másféle törődésre lett szüksége. Neki pedig ismét tanulnia kellett az apaságot. Majd kezdődött elölről második lánya, fia, és még egészen kicsi unokái esetében is.

  A minőségi időt elengedhetetlennek tartja a jó apa-fia kapcsolatban. Tizenegyéves fiát megtanította úszni, fára mászni, síelni, korcsolyázni. Mindig találtak közös mozgásterket. Legutóbb arra kérte fia, hogy másszanak fel az erdélyi Kárpátok legmagasabb pontjára, a Moldoveanu-csúcsra. Kisebb túrákkal próbálgatják – ahogy ő nevezi, Matyi Farkas teherbírását. A kisfiút már három hónapos korában elkezdte olvasni tanítani. Nem a betűkre, hanem arra, hogyan kell figyelni. Munkahelyéről hazaérve a gyerek mellé heveredett, ringatta és mesélt. A baba mosollyal várta mindennap, mert tudta, hogy a közös programjuk következik. 

A tanár úr mesék szerzőjeként is ismert: a Bundafülest lányainak, az Angyalok meséit Matyi Farkasnak dedikálta. Esszéit el szokta küldeni gyerekeinek. Legutóbb a kolozsvári Korunk című folyóiratban publikált egy ökokritikai írást a fákról. Belefoglalta azokat az élményeket, amik apjához kötik. 

A családapa életének része a hegymászás, járt a Mont Blanc csúcsán. Nem meghódítja a magaslatokat, hanem örül, hogy a hegy felengedi. Szerinte meghódítani legalább annyira lehetetlen, mint egy hangyának megfojtani egy elefántot.  Télen is jár sátrazni, egyedül. Ilyenkor sokat barangol még éjjel is. Össze tudja kötni a hegymászás iránti szeretetét szakmájával: „Azt képzelem magamról, hogy én vagyok a legjobb hegymászó az irodalmárok között, és a legjobb irodalmár a hegymászók között”. A Berszán család nyaranta együtt túrázik olyan helyeken, ahol csak a medvék és ők vannak. Így nőttek fel a lányok, ezt viszik magukkal saját családjukba. A következő utat kisfiával tervezi. Lesz alkalmuk beszélgetni a tábortűz mellett a hegyekről, irodalomról, emberi kapcsolatokról.

Apák napján mivel is zárhatnánk méltóbban sorainkat, mint István üzenetével apjának, aki őt felnevelte, és fiának, akiért ő felelős. Hálás édesapjának a kitartásáért, köszöni, hogy önállóságra és felelősségre nevelte. Köszöni a hegyeket is. A fiának azt üzeni, hogy a kedvéért le fogja szerelni a BMX biciklijéről a fékeket, amire úgy kéri a gyerek mostanában. Dr. Berszán István az olvasókhoz is szól:Legyen néhány közös mozgástér az apukátokkal, ha még él. Akármilyen korú az apa, és akármilyenek a gyermekek. Ne csak közös helyen legyetek, hanem közös mozgástérben találkozzatok.” Az ilyen intenzív alkalmak erősítik az ő kapcsolatát is apjával, akivel még mindig együtt mennek medvét lesni.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.