A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének vezető egyetemi docense. Dr. Berszán István azon kívül, hogy kiváló irodalmár, példás családapa és lelkes hegymászó. Gyermekeit tudatosan neveli az olvasás szeretetére, a természet megismerésére. Központba helyezi az emberi kapcsolatok értékét, a világ mély megismerését. Szívesen osztotta meg a Bocskai Rádióval gyermekkorának egy szeletét, apjával közös élményeit.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Az intézetvezető úr apja bányában, keményen dolgozott meg azért a pénzért, amiből két fia taníttatását finanszírozta. Az anyagi támaszon túl segített fiainak felelősségteljes emberekként elindulni az életben. „Nem volt gazdag, de sokat örököltem tőle: a világ összes hegyét.” – István úgy érzi, hogy mindenhol otthon van a hegyeken. Édesapja megtanította figyelni a természet rezdüléseire, boldogulni a vadak közelében. Ezt a mély figyelmet hasznosította az irodalomkutatások során is. Segít a diákoknak, hogy sokféleképp tudjanak figyelni és kapcsolatot teremteni.

Az apák napja kapcsán az erdélyi irodalomkutató kiemelt néhány apa-témájú művet. A Bibliától napjainkig számos remekről lehetne beszélni, ő az utóbbi kategóriába segített bepillantani. Esterházy Péter 2000-ben megírta a Harmonia caelestis című családtörténeti regényét. Minden felmenőjét, az összes grófot édesapjának nevezi meg benne, a család 400 éves története közelbe kerül. Újra megjelent Javított kiadás címmel, amikor a szerző tudomására jutott, hogy édesapját anno beszervezte a kommunista titkosszolgálat. Az író átéli a apja vívódásait, ahogy megpróbálta elkerülni, hogy felhasználhatót mondjon valaki ellen. Vallja, hogy vállalni kell a szégyen ránk eső részét abból a rendszerből. István ajánlja Önöknek Vida Gábor Egy dadogás története, Ámosz Oz Szeretetről Sötétségről, Paolo Cognetti Nyolc hegy című könyveit is.

Tas J Nadas, Esq

Dr. Berszán István nem akkor lett apa, amikor napvilágot látott kislánya, hanem később, amikor a baba megtanította számára, hogy ez mit jelent. Már azt hitte, tudja, amikor a gyerek megnőtt, és másféle törődésre lett szüksége. Neki pedig ismét tanulnia kellett az apaságot. Majd kezdődött elölről második lánya, fia, és még egészen kicsi unokái esetében is.

  A minőségi időt elengedhetetlennek tartja a jó apa-fia kapcsolatban. Tizenegyéves fiát megtanította úszni, fára mászni, síelni, korcsolyázni. Mindig találtak közös mozgásterket. Legutóbb arra kérte fia, hogy másszanak fel az erdélyi Kárpátok legmagasabb pontjára, a Moldoveanu-csúcsra. Kisebb túrákkal próbálgatják – ahogy ő nevezi, Matyi Farkas teherbírását. A kisfiút már három hónapos korában elkezdte olvasni tanítani. Nem a betűkre, hanem arra, hogyan kell figyelni. Munkahelyéről hazaérve a gyerek mellé heveredett, ringatta és mesélt. A baba mosollyal várta mindennap, mert tudta, hogy a közös programjuk következik. 

A tanár úr mesék szerzőjeként is ismert: a Bundafülest lányainak, az Angyalok meséit Matyi Farkasnak dedikálta. Esszéit el szokta küldeni gyerekeinek. Legutóbb a kolozsvári Korunk című folyóiratban publikált egy ökokritikai írást a fákról. Belefoglalta azokat az élményeket, amik apjához kötik. 

A családapa életének része a hegymászás, járt a Mont Blanc csúcsán. Nem meghódítja a magaslatokat, hanem örül, hogy a hegy felengedi. Szerinte meghódítani legalább annyira lehetetlen, mint egy hangyának megfojtani egy elefántot.  Télen is jár sátrazni, egyedül. Ilyenkor sokat barangol még éjjel is. Össze tudja kötni a hegymászás iránti szeretetét szakmájával: „Azt képzelem magamról, hogy én vagyok a legjobb hegymászó az irodalmárok között, és a legjobb irodalmár a hegymászók között”. A Berszán család nyaranta együtt túrázik olyan helyeken, ahol csak a medvék és ők vannak. Így nőttek fel a lányok, ezt viszik magukkal saját családjukba. A következő utat kisfiával tervezi. Lesz alkalmuk beszélgetni a tábortűz mellett a hegyekről, irodalomról, emberi kapcsolatokról.

Apák napján mivel is zárhatnánk méltóbban sorainkat, mint István üzenetével apjának, aki őt felnevelte, és fiának, akiért ő felelős. Hálás édesapjának a kitartásáért, köszöni, hogy önállóságra és felelősségre nevelte. Köszöni a hegyeket is. A fiának azt üzeni, hogy a kedvéért le fogja szerelni a BMX biciklijéről a fékeket, amire úgy kéri a gyerek mostanában. Dr. Berszán István az olvasókhoz is szól:Legyen néhány közös mozgástér az apukátokkal, ha még él. Akármilyen korú az apa, és akármilyenek a gyermekek. Ne csak közös helyen legyetek, hanem közös mozgástérben találkozzatok.” Az ilyen intenzív alkalmak erősítik az ő kapcsolatát is apjával, akivel még mindig együtt mennek medvét lesni.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.