Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága – 2013 óta – évről évre meghirdeti ösztöndíjprogramját, melynek értelmében a pályázat nyertese kilenc hónapon át szolgálhatja valamely diaszpóra közösséget maga-maga tehetsége, képességei szerint. A következő tanévben induló KCSP programot (és ezzel egyidőben a Kárpát-medencére vonatkozó Petőfi Sándor Programot) június közepén hirdette meg Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A pályázati kiírás részleteiről, jelentkezési feltételekről és az eddigi általános tapasztalatokról Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár urat kérdeztük.

YouTube player

A Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) célja ma is ugyanaz, mint a tizenegy évvel ezelőtti induláskor: a diaszpóra magyarságát közelebb hozni az anyaországhoz, megszólítani a közösségeket a kiutazó személy segítő keze által. A népszerű KCSP program 50 fővel indult, azóta pedig körülbelül 1000 ösztöndíjas szerződést kötöttek meg a felek. Az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának egyik abszolút sikersztorija, a programok zászlóshajója a KCSP: Egyre erősebb a háló, amit szövünk a nemzetpolitikában a magyarság között – így fogalmazott Dr. Szilágyi Péter a Bocskai Rádióban.

2024. július 14. (magyarországi idő szerint éjfélig) nyújthatják be jelentkezésüket azok a 18. évet betöltött, büntetlen előéletű, legalább középiskolai végzettséggel rendelkező magyar állampolgárok, akik olyan tudással bírnak, amely kamatoztatható a diaszpóra közösségek hétvégi iskoláiban, cserkészcsapataiban vagy egyházi területein. Például: cserkészet, hagyományőrzés, oktató-nevelői munka, magyar nyelv oktatása, közösségépítés. Előnyt és elsőbbséget élveznek azok a személyek, akiknek jártassággal, tapasztalattal bírnak rendezvényszervezésben, kulturális tevékenységben, táboroztatásban, a kommunikáció és média területén, az adminisztrációs és marketing feladatokban, pályázatírásban, közösségszervezésben. Természetesen – külföldi kiküldetés lévén – elengedhetetlen az angol és/vagy a célországban hivatalos nyelv ismerete. Azok, akik korábban – egy vagy több alkalommal már részt vettek a Kőrösi Csoma Sándor Programban – minden további nélkül jogosultak ez alkalommal is a jelentkezésre.  

Technikai jellegű tipp: a jelentkezési felületen az anketta kitöltése nem megszakítható, ezért érdemes az éles jelentkezés elvégzése előtte megismerkedni a honlapra feltöltött minta PDF-dokumentummal, kitöltési útmutatóval.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársai július 15 – augusztus 15. között személyes interjúk során ismerkednek meg a pályázókkal. Az értékelést követően a szervezők összepárosítják a keresletet a kínálattal, vagyis a fogadó szervezetek igényeit az ösztöndíjasok kompetenciáival. A nyertes ösztöndíjasok várható kiértése augusztus végén történik meg, majd pedig a jelöltek közösen vesznek részt a Nemzetpolitikai Államtitkár biztosította felkészítésen. Maga a kiutazás szeptember 14-ig meg kell történjen, szeptember 15-tel pedig megkezdődik az aktív munka az ösztöndíjasok számára. Alapvető esetben az ösztöndíjas heti 40 órában, tehát teljes munkaidőben lát majd el feladatokat a fogadó szervezetnél.

A Kőrösi Csoma Sándor program egyik fontos jellemzője, hogy az ösztöndíjas és a mentor (fogadó szervezet vezetője, képviselője) együttműködésére épül. Pont ezért a Nemzetpolitikai Államtitkárság arra kéri a fogadó szervezeteket, a jelentkezési felületen nyújtsák be tevékenységükhöz illő pontos igényeiket, azokat a munkavégzés szempontjából lényeges paramétereket, amelyeknek meg kell feleljen a kiutazó személy. A főbb ismérvek megadása és a jelentkezési lap betöltése elengedhetetlen feltétele annak, hogy ösztöndíjast kapjon az adott időszakra a diaszpórában működő szervezet, közösség, egyház.

Bátran jelentkezzenek azon szervezetek is, akik csak részidőben tudnának feladatot biztosítani az ösztöndíjas számára (pl. egy-egy nagyobb rendezvény előtt), hiszen a Nemzetpolitikai Államtitkárság lehetőséget biztosít arra is, hogy két szervezet (közös megegyezésen alapulóan) megosztva foglalkoztassa a nyertes pályázót a kiküldetés alatt. Ezeket az információkat, az elképzelt beosztást mindkét érintett szervezet nyújtsa be saját jelentkezési lapján az államtitkárság felé, hogy a bíráló bizottság értesüljön az érintettek kölcsönös igényéről.

Akár a Kőrösi Csoma Sándor, akár a Petőfi Sándor Program részletes pályázati felhívására érdekli, ezeken a felületeken kaphat tájékoztatást: kulhonimagyarok.hu vagy korosiprogram.hu

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.