A Bocskai Rádió új sorozata olyan diaszpórában tevékenykedő magyar tartalomkészítőket, bloggereket szeretne megmutatni hétről hétre, akik figyelemre érdemes dolgokat képviselnek, inspirálnak minket. A Magyarországról áttelepült Gottschall Eszter Floridában él, videói főként három témát járnak körbe: nyelvtanítás, életmód, jógaoktatás. Nincs profi környezete speciális lámpákkal, a lakása sincs stúdiónak berendezve. De bízik abban, hogyha a néző a tartalomra koncentrál, akkor mindez másodlagos.  49 ezer követője biztosan egyetért ezzel.  Büszke rá, hogy önerőből, szponzorált tartalmak nélkül gyűjtött ennyi rajongót a YouTube-on. Életmódja és szemlélete úgy az amerikaiak, mint a magyarok számára vonzó.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

Nem ismeretlen a történet számunkra, amikor elindul egy fiatal egyetemista külföldre szerencsét próbálni, ott bébiszitternek áll, beilleszkedik a közösségbe, és végül letelepedik az adott országban. Eszter kiköltözésének történetét is valahogy így tudnánk dióhéjban összefoglalni: cserediákvízumot szerzett, au pair lett, beköltözött a fogadó családhoz, vigyázott a gyerekekre. Saját bőrén tapasztalta, hogy az az angol, amit Magyarországon könyvekből megtanult, merőben eltér azok angoljától, akik anyanyelvükként használják az USA-ban. A blogjának ötlete ebből a felismerésből származott. A technológia lehetőségeit kihasználva, a YouTube-on kezdett megosztani angol oktatóvideókat. Szeretett volna segíteni azoknak a magyaroknak, akik hasonló cipőben járnak. A vlogolása hobbiként indult, és ma is az maradt számára. Nem influencer, csupán minimális bevétele van, ebből a hirdetéseit fedezi.

Gottschall Eszter azon szerencsések közé tartozik, akik jó nyelvérzékkel születtek. Több idegen nyelven beszél, az angol is könnyen ment számára az iskolában. De energiája, ideje és szorgalma nélkül nem tudta volna teljesíteni azt a célt, amit tinédzserként kitűzött: anyanyelvi szinten megtanul angolul! Kiutazásakor már volt egy jó alaptudása, viszont mégis kihívást jelentett felzárkózni a helyiek szintjére. Párhuzamosan képezte magát tovább, és kezdte publikálni angol leckéit. Pedagógusi végzettséggel nem rendelkezik, a tanításnál az élvezhetőségre és a funkcionalitásra törekszik. Egyedül, személyes tapasztalatok alapján alakította ki a módszereit, a száraz nyelvtani elemeket úgy próbálja beépíteni a tananyagba, hogy azok ne vegyék el a tanulni vágyók lelkesedését. Elsősorban azt oktatja, ami a mindennapos beszéd során előfordulhat, szükséges.

ReklámTas J Nadas, Esq

A csatornáján az egyik legnépszerűbb az a felvétel, amiben magyar alapkifejezéseket tanít amerikaiaknak. Egy kurzusokat értékesítő, nemzetközi közönséget célzó felületre gyártotta. Nincs tanítványa, akit magyarra oktatna, de az angol nyelvű magyar gyorstalpaló pozitív visszhangot kapott az online térben. A vlogger azt tapasztalja, hogy az USA-ban különlegesnek tartják a magyar nyelvet, szeretnének valamennyit elsajátítani belőle. Azért is, mert egyre népszerűbb turisztikai cél Magyarország a körükben. Ha egy beszélgetés során elárulja, hogy magyar származású, gyakran kiderül, hogy a másik fél felmenői is magyarok voltak.

Aktív és versenyszerűen sportoló lányként Eszterhez mindig közel állt a testmozgás, mégis teljesen megváltozott az élete, amikor közelebbről megismerkedett a jógával. Erről beszél Jóga Életmód című, szintén sikeres YouTube-csatornáján. Elmélyülve az ismeretlen mozgásformában rájött, hogy sokkal több egy sportnál: életszemlélet és tudomány. Úgy látta, hogy magyar nyelven nem nagy a választék jógaoktató videókból, ezért ezen a területen is aktivizálta válni. Cáfolja azt a sztereotípiát, hogy csak nőknek való lenne. Indiában alakult ki a hagyománya, ahol eredetileg csak a férfiak gyakorolhatták. Online jógaoktatóként mindenkinek ajánlja nemi különbségektől függetlenül, aki szeretne fejleszteni a hajlékonyságán, állóképességén. A jóga elszántságon kívül semmilyen külön képességet nem igényel.

Ugyanezen a felületen találkozhatunk Eszter egészség-tudatosságával. Végzett például olyan kísérletet, ami a túlzott vegytartalmú szépségápolási cikkek likvidálására irányult. Kipróbálta milyen ritkábban, és csak vízzel mosni hajat. Odafigyel arra, milyen krémeket és samponokat használ, hiszen a termékek bőrünk által bejuthatnak a véráramba. A kísérletnek eredményeképp talált egy amerikai márkát, és most már a természetes alapanyagokból készülő termékekre esküszik. Azt is láthatták a követői, hogy egyik napról a másikra áttért vegetáriánusról vegán életmódra. Már nem csak a húst, de az állati eredetű termékeket is mellőzi. Egyrészt olyan emberek motiválták, akik már 10-15 éve vegánok, másrészt nemzetközi kutatások, amik szerint a túlzott húsfogyasztás, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint előfordulása között nagy átfedés van. Érdemes növényekben bővelkedő étrendeket kialakítani azoknak is, akik nem érzik magukat késznek, hogy életmódot váltsanak. Jól és energikusnak érzi magát, reméli, az ő esete példa a kételkedők számára.

Eszter a koronavírus-járvány enyhülésével szeretne majd magyar közösségbe járni. Tudja, hogy nagy számban élnek Florida államban, követi a csoportjukat facebook-on, de személyesen még nem sikerült ismeretségeket kötni. Reméli, hogy ha helyreáll az élet Amerikában, maszk és kesztyű nélkül szerezhet új, magyar barátokat. Ha cikkünk által szimpatikusnak találják történetét, vagy angolul szeretnének tanulni, keressék és kövessék őt Gottschall Eszter néven a YouTube-on, Facebook-on és Instagramon. Ha inkább az életmódja iránt érdeklődnek, a Jóga Életmódot üssék be a keresőbe.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.