Modern életmódunk nem igazán kedvez a hátunk és testünk egészségének. Egyre többen töltenek hosszú órákat a számítógépbe temetkezve, majd a mozgásszegény hétköznapok következményeként hamarosan jelentkezik a hátfájdalom, ahonnan egyenes út vezet a komolyabb problémákhoz. Az utóbbi évtizedekben sokat változtak mindennapjaink. Míg szüleink és nagyszüleink máshogyan ütötték el esténként az időt, az emberek jelentős része mostanság a telefonját nyomkodja órákhosszat, ami szintén egy természetellenes fejtartást eredményez. Ennek már külön neve is van, ez az úgy nevezett SMS nyak. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a súlyos egészségi gondokat, illetve ha már fennáll egy betegség, hogyan hozható rendbe?

Mitől a fáj a hátam?

A hátfájás maga természetesen még nem jelenti automatikusan, hogy gerincsérvvel állunk szemben. Viszont fontos tudni, hogy ha huzamosabb ideig fennáll a bántalom, akkor érdemes mihamarabb szakember segítségét kérni. Lehet, hogy csak a helytelen testtartás okozza a tüneteket, de az is előfordulhat, hogy egy olyan komoly betegség húzódik a háttérben, mint a gerincsérv. Ennek mértéke és kialakulásának helye a fájdalomból kikövetkeztethető. Jellemző ilyenkor a hát-, derék- és nyakfájdalom, amely a végtagokba is kisugározhat, valamint a zsibbadás. Mint tudjuk, minden betegséget könnyebb az elején kezelni, mint amikor már előrehaladott állapotban van. A fájdalom nem más, mint jelzés a testünk részéről, hogy valami nincs rendben. Meg kell tanulni olvasni ezekből a jelzésekből, mint egy könyvből, hogy átlássuk, hol lehet a probléma és hogyan lehetne megoldani.

A megelőzés kulcsfontosságú

A gerincünk egészségi állapota megpecsételheti mindennapjainkat. Ezt általában csak akkor tudatosítjuk magunkban, amikor szembesülünk valamilyen fájdalommal. Mivel a gerinc tart össze minket, a mozgásunkban minden esetben jelen van, így egy minimális eltérés is megkeserítheti a hétköznapokat. Mit tehetünk annak érdekében, hogy sokáig jó állapotban tartsuk? A helyes testtartás mindennek az alapja. Ezen kívül a rendszeres sport, illetve a célirányos mozgás csodákat tud művelni a testünkkel.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Sajnos még az is megeshet, hogy akármennyire vigyázunk, hajlam vagy egy sérülés miatt kialakul a gerincsérv. Amikor már a fájdalommal szembesülünk, akkor a mozgás és a helyes testtartás sem segít, hiszen mindent szenvedésnek élünk meg. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a manuálterápia lehetőségén. Ez a terápia azonnali fájdalomcsillapító hatással bír, sőt előkészíti a szöveti regenerációt, ami csökkenti a gyulladást. Alapos állapotfelmérés és pontos diagnosztika után megkezdődhet a kezelés.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az életmódunk mindenképpen meghatározó

Bármit tehetünk, ha az életmódunkon nem alakítunk vagy változtatunk, a probléma hamarosan újra kiújul. A kulcsszerep így a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásé. Érdemes magunkba nézni és feltérképezni, hogy a munkán kívül mennyi időt töltünk még görnyedéssel. És ha ezt az időt máshogyan ütnénk el?

 

Forrás: egeszsegter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.