A reformáció 500 évfordulója alkalmából a mit főzzunk rovatunkban Luther Márton által szeretett ételekre italokra terelődött figyelmünk.

Katharina von Bora, aki Lutherrel való megismerkedésekor maga is – mint abban a korban annyi apáca – kolostorban tanulta az árpalé készítésének mesterségét. Hírnevét a haspók Luther Mártonnak köszönheti. Miután férjhez ment, Katharina otthon főzte a sört. Ura rajongott asszonya serfőző művészetéért – de legfőbbképpen természetesen annak eredményéért.

Luthernek kedves szokása volt, hogy étkezések alkalmával a legkülönbözőbb kérdésekről közvetlenül elbeszélgetett vendégeivel. Egyetemi hallgatói és jó barátai mindjárt az asztalnál jegyzeteket készítettek arról, amit a Mester elmondott. Egyesek egész gyűjteményeket írtak, és később ki is nyomatták. Így keletkezett az úgynevezett „Asztali Beszélgetések” című, hatkötetes, egyenként hétszáz oldalas, mű, mely ékes bizonyítéka, hogy Luther Mártonnak a nagy zabálások és piálások közepette is maradt szellemi energiája. Mi több, tán nem szentségsértő, ha gyanítjuk, éppen ettől volt…

Luther egész életében nagy barátja volt az ételnek és az italnak. Legendák terjengtek hatalmas étvágyáról és jókora huzatáról. Egész sültlibát megevett egy ültő helyben, s persze tetemes mennyiségű seritalt is küldött a madár után. A vallásalapító szépen ki is gömbölyödött érett férfikorára.

ReklámTas J Nadas, Esq

1525-ben nősült meg, 42 éves fejjel és boldog házasságban élt. Katalin asszony öt gyermeket szült a tudósnak, s emellett rendszeresen ellátta saját főzésű híres sörével is.

Nem tudtuk beszerezni Luther Márton sörének receptjét, de azok figyelmébe, akik Magyarországon járnak üzenjük, hogy megkóstolhatják a reformáció 500. Évfordulójára készült kézműves söröket, melyet az Evangélikus múzeumban a Luther és Kálvin márkára kereszteltek.

Forrás: Origo

1 COMMENT

  1. Az “Asztali beszelgetesek”-et egy kolzsvari szinesz Erdelyszerte terjeszti istentiszteletek utani es iskolai eloadasaival. En Szaszregenben hallgattam meg. Felemelo volt maga az eloadas is , de foleg az amilyen szerettel megosztjak, eljuttatjak a kulturat kisebb kozossegekbe is. Nehez dolog vandorszinesznek lenni.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.