Gyakran elkapja a fertőzéseket, kedvetlen, nincs elég energiája? Könnyen lehet, hogy nem működik megfelelően a bélflórája. Ebben az esetben a probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum tökéletes megoldás a gondjaira.

Egyre többet hallunk a probiotikumok egészségmegőrző szerepéről, azonban a reklámok általában elfeledkeznek megemlíteni, hogy ezeknek a jótékony bélbaktériumoknak táplálékra, azaz prebiotikumokra (rostok) is szükségük van. Ezek nélkül, a prebiotikumok hiába jutnak a szervezetünkbe, nem fognak megfelelően szaporodni, így a hatékonyságuk sem lesz az igazi.

Mik is azok a probiotikumok?

Nagyon röviden összefoglalva, a probiotikumok olyan prebiotikus baktériumok, amelyek a vastagbélben lévő bélflóra legfontosabb alkotóelemei. Részt vesznek egyes emésztőenzimek előállításában, támogatják az anyagcserét, segítenek megszüntetni az emésztési problémákat, a hasmenést és a székrekedést, védik a bélrendszer egészségét. Semlegesítik a méreganyagok egy részét, akadályozzák a patogén mikroorganizmusok szaporodását, csökkentik a vastagbélrák kockázatát. A probiotikumok mindemellett a bélnyálkahártya egészségéhez hozzájáruló vajsav, valamint a K-vitamin, illetve a B7- és a B12-vitamin előállításában. Ne felejtsük el immunerősítő szerepüket sem, hiszen az immunsejtek 70 százaléka a bélflórának is helyet adó vastagbélben található. Immunrendszerünk akkor működik hatékonyan, ha a probiotikus baktériumok, minél nagyobb mennyiségben vannak jelen a bélflórában.Élelmiszerekkel legegyszerűbben a laktobacillus és bifidusz baktériumtörzsek pótolhatók. Bővelkednek probiotikumokban az erjesztett tejtermékek, sajtok, joghurtok stb.), a savanyú káposzta, a kovászos uborka, miso leves (erjesztett szójababpaszta).

Prebiotikumok nélkül gyengébb hatás

Ahhoz, hogy a probiotikumok jótékony hatásai érvényesüljenek, életképesnek kell maradniuk a bélrendszerben, amihez prebiotikumokra van szükségük. Ezeket a természetes anyagokat (elsősorban rostokat) a szervezet, illetve a káros mikroorganizmusok nem, vagy csak részben képesek hasznosítani, a jótékony bélbaktériumoknak viszont elsődleges táplálékul szolgálnak. A prebiotikumok bevitele tehát elengedhetetlen annak érdekében, hogy a probiotikus baktériumok elszaporodjanak, és jelentős többségbe kerüljenek a bélflórában. A leggyakoribb prebiotikus tulajdonságú rostok az inulin, pektin, fructo-oligoszacharidok (ezek különösen fontosak), glukóz-oligoszacharidok, béta-glükán, ahogyan a tejben található laktóz is prebiotikum.

Ezért jó választás a szimbiotikum

Természetesen megtehetjük, hogy külön-külön gondoskodunk a probiotikumok és a prebiotikumok pótlásáról, ez azonban korántsem egyszerű feladat. Tudni kell ugyanis, hogy minden ember bélflórája egyedi, olyan, mint az ujjlenyomat, ugyanakkor a leggyakoribb 10-15 baktériumtörzs mindenkiben megtalálható. Arra kell tehát törekedni, hogy ezeket vigyük be a szervezetünkbe. A szimbiotikum pontosan ezt tudja: megvannak benne a legfontosabb probiotikumok, valamint prebiotikumokat is tartalmaz, tulajdonképpen ezek ideális keveréke.
Mint minden táplálékkiegészítő, étrend-kiegészítő, a szimbiotikum is sokféle lehet. Mindig azt a terméket válasszuk, amelyiknek igazolt a minősége és a legtöbb probiotikus baktériummal készül.

Mikor szedjük?

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szimbiotikum szedésének nincsen korlátja, gyakorlatilag nem lehet túladagolni. Amikor a bélflóránk már nem tud több jótékony baktériumot befogadni, a felesleg egyszerűen kiürül, míg a prebiotikumokat a mikroorganizmusok lebontják. Ebből következik, hogy a szimbiotikum fogyasztása tünetmentesség esetén is javasolt. Nagyobb mennyiségbe akkor vigyük be a szervezetünkbe, ha fáradékonyak vagyunk, rosszul alszunk, gyakran elkapjuk a (szezonális)fertőzéseket, gyenge az immunrendszerünk, emésztési problémák kínoznak. Szedhetjük megelőzés céljából, a szervezet méregtelenítő funkcióinak javítására, és akkor is, ha gyorsabban szeretnénk kigyógyulni egy betegségből. A Leedsi Egyetem kutatói szerint az IBS  kezelésében jó eredmények érhetők el a segítségével. És, ami még nagyszerű a szimbiotikumokban, hogy a gyerekektől kezdve a szépkorúakig, mindenkinek ajánlhatók.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26107141
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4648921/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4676381

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.