Ide s tova két éve, a Magyar Kultúrkert tudomására került, hogy a szomszédos Brit Kultúrkert azt a jelzést kapta a Clevelandi Kultúrkert Szövetségtől, hogy esetleg elvesztenék a kertjük fel nem használt részét, mivel sok pályázó van olyan nemzetiségek közül, kiknek még nincs saját kultúrkertjük.

Ez a hír mindjárt arra ösztökélte A Magyar Kultúrkert vezetőségét, hogy a kert alsó szintjét kihasználva létesítsen, valami maradandó emlékművet s azzal biztosítsa, hogy kertünk egészében megmarad a jövő generáció részére is. Amúgy is tervbe volt véve a 75. évfordulóra való tekintettel egy jelentősebb ünnepség, aminek keretében a jelen nemzedék is ott hagyja a maga „lába nyomát” a kertben.

Így a 75. Évforduló Bizottság mindjárt hozzá látott egy emlékmű megvalósításához és az ahhoz szükséges anyagi bázis megteremtéséhez különböző rendezvényekkel és pénzszerzési akciókkal. El ne felejtsük csak a kert karbantartásához szükséges költségvetés is évi 14-15 ezer dollár. Ezekből a rendezvényekből megemlítve csak egy párat, talán az évi Gulyásfőző Verseny a legismertebb, de ezen kívül voltak teadélutánok, golf klub rendezvények és borkóstolók is, melyek nyeresége mind hozzájárult az elképzelt projekt sikeréhez. A Bizottság ezen kívül egy országos kampányt indított az amerikai szervezetek, egyházak és egyének felé. Ebben a munkában megkértük egyházaink együttműködését is abban, hogy röplapjainkat küldjék ki a havi körleveleikben vagy értesítőkben, amit aztán szívesen meg is tettek. Tudtommal egyes templomokban biztatást is kaptak a hívők, hogy feltétlenül részt vegyenek az ünnepségen.

Hogy érzékeltessem, milyen nagyszabású volt ez kampány, tudtommal kb. 4 ezres címlistával rendelkeztünk, ahova mind elküldtük az adományokat kérő levelünket és brosúránkat, amiben ismertettük az Évfordulót, az Örökség Fal felállításáról szóló terveket és a velejáró költséget. A költségvetés szerint az ünnepség és a fal felállítása kb. 145 ezer dollárt igényel. Példát mutatva, hamarosan több magyar szervezet és egyén is jelentős összeget adományozott erre a célra.

ReklámTas J Nadas, Esq

De hadd tegyek említést magáról az Örökség Falról. Az emlékmű egy ívelt falat képez, aminek a szembenéző felületén több magyarságunkat ismertető gránit dísztábla fog helyet kapni. A dísztáblák tudósítást nyújtanak a kert látogatójának nevezetes művészeinkről, íróinkról, költőinkről, tudósainkról, Nobel díjasainkról és hazánk földrajzáról. Mindegyik dísztábla el lesz látva egy-egy két dimenziós Q.R. (Quick Response) kóddal is, amelynek révén okos telefonnal azonnali hozzáférhetőséget tudunk biztosítani a kert honlapjához, ahol bővebb, részletesebb tájékoztatót kap majd az érdeklődő. A magyar kert lesz az első az összes kert közül, ahol ez a technika alkalmazást talál.

A falon fel lesz, tüntetve azon adakozok névsora, akik $500 vagy annál nagyobb összeget adományoztak a projekt megvalósításához. Ez a névsor jelenleg nyolcvan adakozóból áll. Ezen adakozók részére az ünnepség után mindjárt egy fogadás is lesz Richard Fleischman és Helen Moss házában, kik felajánlották otthonukat erre a célra.

Most még említést tennék pár szóval az ünnepélyről, azaz a kora délutáni műsorról is. A műsor kezdetén Csek András cimbalom játéka fogadja majd az érkezőket, miután Megyimori János fogja köszönteni az ünneplő közönséget. Az ünnepélyt megnyitó zászlólengetést a Clevelandi Magyar Cserkészek fogják bemutatni, amit mindjárt az amerikai és magyar himnusz eléneklése fogja követni.

Ezt követően a Magyar Kultúrkert Elnöke fogja üdvözölni az összegyűlteket és Ernie Mihállyal együtt hivatalosan felavatják az emlékművet, majd a konferáló bemutatja a díszvendégeket. Ezután Somogyi Lél ad egy rövid ismertetőt a kert történetéről, majd szavalatok, tánc és énekszámok következnek. Fellép a Kis Magyar Kórus és a Magyar Regős Tánccsoport, ami után egy záróének tesz pontot az ünnepségre.

Miért kell ott lenni minden magyarnak? 1938. július 10.-én a kert felavatásakor a különböző magyar szervezetek tagjai ötezres fővel vonultak fel az úton a kert alsó részén elhelyezett szónoki emelvényig és összesen tizenötezer személy vett részt az ünnepségen. A kérdés az, vagyunk-e annyira magyarok, mint ők voltak?

2 COMMENTS

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.