Amióta az eszemet tudom, ha hétvége reggel van, akkor túrós puliszka is van! Volt olyan vendégünk is, aki megnézte és kijelentette, hogy azt ő ugyan meg nem kóstolja, mert náluk ilyesmit a malacokkal etetnek. De ha volt elég nyitott hozzá, hogy megkóstolja a legtöbbje csak annyit mondott, hogy „nem rossz”. Viszont sokan azóta úgy megszerették, hogy sokszor kérdezik: mikor eszünk még egy jó túros puliszkát?!

A tegnap is ezt reggeliztünk.

PuliszkaHozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter víz
  • 1 kiskanál só
  • 30 dkg kukoricadara, puliszkaliszt
  • Tejföl
  • 30-40 dkg juhtúró, ezzel az igazi, de ha nincs juhtúrónk akármilyen sajttal is jó. Sőt, ha van egy rakás maradék sajtunk, amit sajtként már úgysem ennénk meg, akkor összereszeljük és azzal rételjük le a puliszkát.

1 liter hideg vizet felteszek forrni, 1  kiskanál sóval. Amíg még hideg a víz beleburrantom a puliszkalisztet es elkeverem. Majd folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg sűrű lesz. Nem jó, ha kemény, de van, aki azt szereti. Sokan akkor öntik bele a kukoricadarát, amikor forr a víz, de ilyenkor megvan a veszélye, hogy csomós marad. A kevergetés fontos, mert odaég. A hőforrás elzárása után, várakozó állásban is „dagad”. Szinte mindig egy- két kanálnyit félreteszek tejes puliszkának. Kevergetni sok mindennel lehet: Nagymamám, Isten Nyugtassa Békében – az ősrégi, erdélyi puliszkakeverő fával kevergette, ami leginkább egy mini baseball-ütőhöz hasonlítható, én egy jókora fakanállal szoktam, ami felér egy bicepszedzéssel:-).

A legjobb érclábasban lerételni, de egyéb edény is megteszi. Az érclábas alját kibélelem füstölt szalonnakockákkal, vagy füstölt kolbásszal. A vegetáriánusok ezt kihagyhatják. Ők öntsenek olajt az edény aljára.

Majd egy sor puliszkát simítok a szalonnaágyra, rámorzsolom a túró 1/3-át, majd puliszkaréteg jön ismét, és így folytatom, míg tart az alapanyagból. A tetejére túró kerüljön. Majd lefedem és beteszem a forró sütőbe, vagy a kályha tetején is istenire rottyan össze Addig kell sütni-rottyantani amíg a tetején a túró megolvad. Melegen, tejföllel mellé paradicsomsalátával tálalandó.

A maradék túróspuliszka másnap is finom, főleg salátalevessel.

Gyerekkorom kedvenc „levese”, a tejes puliszka. Ez nem más, mint egy mélytányérban 1-2 kanál forró puliszkára öntött hideg tej, amit a meleg puliszkával együtt kanalazunk ki.

A puliszkát magában (túró nélkül), köretnek is szoktuk enni tokányokhoz, gombapaprikáshoz.

Pár szó az erdélyi túróról: juhsajtból gyúrják. A friss juhsajtot szeletelik, és pár napig szikkasztják, utána 8-as húsdarálón ledarálják, besózzák, és jól meggyúrják. Régen túrósdézsában jól belegyömöszölték, levegőmentesre így elállt akár egy évig is. Ma zacskózzák és a mélyfagyasztóban tárolják felhasználásig. Készül belőle túrós puliszka, galuska, de friss paradicsommal és puha kenyérrel is isteni finom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.