Az elmúlt években a Bocskai Rádió évértékelőjét az év első napján szoktuk megosztani hallgatóinkkal. Az idén ezt a hálaadás napját követő vasárnap teszem meg, ezzel egy új hagyományt szeretnék elindítani.

De miért is, született meg ezt a döntést? Elsősorban azért, mert éppen most van itt az ideje, hogy megköszönjem Önöknek, hogy ebben az évben is hűségesen követték adásainkat. Még egy hónap van 2020 végéig, de máris túlszárnyaltuk a tavalyi évet több mint 10%-kal. Eddig közel 130 ezren látogattak el a weboldalunkra és több mint 231 ezer bejegyzést tekintettek meg. Ezek nagyon nagy számok, és Önöknek köszönhetően az eredmények évről évre egyre jobbak.

Január 5-én amikor felolvastam a tavalyi év értékelőjét, nem is gondoltam volna, hogy milyen időszak elé nézünk. Sok változás történt a rádiónál is, és az életünkben is. Egy dolog, ami nem változott az az, hogy Önök hűséges hallgatói és támogatói voltak a Bocskai Rádiónak, az évszázad eddig legkihívóbb esztendőjében is.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az év úgy kezdődött, mint bármelyik másik év: újévi operettet hallgattunk a Szent Imre templomban, és Filmklubba járunk, ide a John Carroll Egyetemre. Mindegyik clevelandi magyar szervezet működött elhivatásuk szerint, mintsem sejtve, hogy ez nemsokára meg fog változni. Az Egyesült Magyar Egyletek február elején megújult vezetősége sem gondolta, hogy 6 hét múlva az általuk szervezett március 15-i esemény lesz az első, amit le kellett mondani.

Februárban szokásunkhoz híven megtartottuk a Bocskai Rádiónak otthont adó egyetemi rádió számára a RADIOTHON adománygyűjtést. Önöknek köszönhetően az idén is kimagaslóan jó eredményt értünk el. Közel 7000 dollárral tudtuk támogatni a WJCU Rádió büdzséjét. A Radiothon alkalmával (az elmúlt években) általában 50000 dollár szokott összegyűlni, amelyből könnyen ki lehet számolni, hogy a 3 órás magyar adás milyen jelentős összeggel támogatja a működést. Ugyanakkor láthatjuk, hogy az 50 ezer dollár messzemenőleg nem fedezi a rádió fenntartási költségeit, melyet a John Carroll Egyetem pótol ki minden évben. Az egyetemnek nagyon hálásak vagyunk, hogy a magyar diszpóra leghosszabb magyarnyelvű rádióműsorát szólaltathatjuk meg hétről-hétre. Önöknek is köszönjük, hogy ezt a nagy lehetőséget értékelik, és minden évben egy jelentős összeggel támogatják.

Szeretném meghirdetni, hogy elindítunk egy újabb adomány gyűjtést, amely a Bocskai Rádiót működtető, Magyar Média Alapítványt (angolul: Hungarian Media Foundation) támogatná. Az adománygyűjtés hálaadás napjától karácsonyig tart.

A Bocskai Rádiót működtető alapítványnak a saját működéséhez még nem hirdettünk eddig adománygyűjtést, de most szükségesnek látjuk, mert a költségeink megemelkedtek a járvány következtében. Eddig is kaptunk támogatásokat hallgatóinktól, mert sokan látták, hogy azt a műsort, amit hétről hétre készítünk, azt nem lehet anyagi befektetés nélkül létrehozni. Tehát kérjük, ne tévesszék össze a mostani adománygyűjtést a február közepén szokásos Radiothon gyűjtéssel.

Biztosan felteszik a kérdést, hogy mennyivel támogassuk a rádiót? Útmutatásként tudjuk ajánlani a következő szinteket, melyet megtalálnak a Bocskai Rádió támogatás oldalán is. Első színt lenne évi 52 dollár, ami megfelelne adásonként 1 dollárnak. A rákövetkező színt, és reméljük, hogy hallhatóink többsége is ezt választja: évi 104 dollár, ami adásonként 2 dollárt jelentene. Bízunk benne, hogy egy kávé árával tudják értékelni a hetente összeállított magyar adásokat, melyek közösségünkről készülnek. A harmadik szint az adásonként 10 dollárnak felel meg, azaz 520 dollár, amely a philantróp támogatóknak szántunk, melyek segítségével újabb és jobb minőségű eszközöket tudunk vásárolni a műsorok elkészítéséhez. Természetesen van mód, más mértékű támogatásra is, mindenkit kérünk, hogy látogasson el a weboldalunkra, ahol részletesebben tud erről tájékozódni.

A weboldalon található támogatási módon kívül támogathatnak a Facebook oldalunkon megjelenő kampányon keresztül is. Ezt 3 napja indítottam el, elsőként a születésnapomra szánt ajándékokat irányítottam át az alapítvány javára. Ezúttal is megszeretném köszönni, annak a 30 hallgatónak, ismerősnek, barátnak és rokonnak, akik eddig támogatták a Magyar Média Alapítványt.

De hadd térjek most vissza az esemény beszámolónkhoz. A járvány megjelenésével a magyar közösség is életmód váltásra volt kényszerítve. A koronavírus-járványra senki nem volt felkészülve, de a Bocskai Rádió felismerte a megváltozott körülményekben rejlő lehetőséget és felajánlotta elsőnek az Egyesült Magyar Egyleteknek, hogy a március 15-i megemlékező eseményt helyezze a virtuális térbe. Először furcsán fogadta mindenki, de mára természetesnek vesszük még akkor is, ha nem azt az élményt nyújtja, mintha személyesen találkoznánk.

A tavaszi kijárási tilalom életbe lépésével, nekünk is korlátozták a személyes rádióadások vezetését, ezért felvételről készítettük kollégáimmal a heti adásokat. 3 órás TV adásokat készítettünk a rádió programokból, melyet hetente jelentettük meg a Facebook-on. Nagyon jól fogadta a közönség az új stílusú adásokat, melyek egyre jobb minőségűek lettek. Sikerült felállítani egy zöld szobás (green room studio) technikával működő virtuális stúdiót, először az Ohió-i Magyar Amerikai Kereskedelmi Kamara tárgyaló termében, Bántó Borbála elnökasszony felajánlásával, majd a Szent Erzsébet Templom parókia egyik szobájában, melyet először Mezei András Atya, majd Bóna Richárd atya ajánlott fel a Bocskai Rádió számára.

A rádióadások mellett havonta virtuális filmklubbot, anyák napját, majd zártkörű hősök napját szerveztünk, hogy minél több virtuális eseményre hívjuk kibővült hallgatóságunkat. Helyi és kárpátmedencei interjú alanyokat szólaltattunk meg, ezzel ápolva a magyar nemzet kapcsolatát az összetartozás évében.

Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy 2020 őszén nem kapunk Magyarországról, azaz a Nemzetpolitikai Állampolgárság által támogatott Kőrösi Csoma Programon keresztül ösztöndíjast, így azonnal kerestünk külsős munkatársat, aki tudja segíteni munkánkat. Így május végétől csatlakozott csapatunkhoz Dorgay Zsófia Kárpátaljáról, aki újságírói tapasztalatai révén gazdagította weboldalunk tartalmát. Nemsokára őt és a többi kollégánkat is bemutatom élőben.

A cserkészeknek segítettünk megszervezni a virtuális némabáljukat, mely nagyon sikeresnek bizonyult a jelen körülményekhez viszonyítva. A nemzeti összetartozás napjáról tudósítottunk a Duna TV-ben. Ez az esemény lett az utolsó, amit meg lehetett szervezni a nyári lazább korlátozások alatt.

Júliusban egy rádióadás keretében elbúcsúzott a Clevelandiektől Mezei András atya, mert visszatért Magyarországra, majd három hét múlva kollégánktól Dömötörffy Zsolttól búcsúztunk örökre. Zsolt személye nagy űrt hagyott maga után. Ő nagy szakértelemmel és hozzáállással vezette a Dalok Szárnyán zenés rovatunkat. Pár hétig Stróber László vezette Zsolt műsorát, majd nagy örömünkre, Jártó Kocsis Emőke vette át, így csapatunk bővült ismét egy fiatal tehetséggel.

A Bocskai Rádió fiatal tehetségeit említve Dorgay Zsófia 72 írását olvashattuk a weboldalunkon a mai napig, de emellett készített több interjút is Magyarországon, többek között két nagyterjedelmű filmet. Az elsőt Mezei András atyáról az új állomáshelyén, Keszthelyen, a másodikat pedig Pigniczki Eneséről, aki Miskolcon tanult 3 hónapig. Mind két film nagyon szép nézettséget ért el, az előbbi több mint 11 ezret, a utóbbi 7 ezerhez közelít.

Az október 23-i ünnepség virtuális megszervezése nem volt kérdés, mert addigra már jócskán volt tapasztalatunk a virtuális események szervezésében. Technikai felszerelésünk bővült és tovább tudtunk segíteni más szervezeteknek is saját virtuális eseményükhöz. Technikai hátteret biztosítottunk a Clevelandi Magyar Múzeum virtuális borkóstoló eseményében, amely nagyon sikeresnek bizonyult. Valamint jövő hétvégén az Amerikai Magyar Koalíciónak segítünk lebonyolítani a Mikulás napi adománygyűjtő eseményüket.

Közben a John Carroll Egyetemen a szabályok megváltoztak és egy személy élő adásban közvetíthetett a stúdióból. Ez újabb kihívásokat, de érdekesebb adásokat eredményezett. Strober Laci kolléga minden vasárnap otthonról csatlakozik be az adásokba és vezeti a műsor harmadik részét. Veres Sándor hetente küldi a honismereti rejtvény kérdéseit. Gyermán Mónika és Baki Tibor havonta készítik a cserkész rádió adását. Itt megemlítem Gulden Julianna nevét is, aki örömmel vállalta az idősebb korú cserkészekkel készülő interjúk elkészítését. És külön köszönet az egyházi adások szerkesztőinek a havi felvételekért. Megjelenési sorrendben: Nt. Tóth Péter, Ft. Dr. Krasznai Csaba, Nt. Csíki-Mákszem Loránd, Bóna Richárd atya, Nt. Tamásy Éva, Deák Zsolt és Marton Máriusz lelkipásztorok.

Felkerestük a helyi magyarokon kívül más közöségeket Floridától, Minnesotáig és New Yorktól Hawaiiig, hogy Önöket, amerikai magyarokat bemutassuk nemzettársainknak a nagyvilágban. Hetente körlevelet készítünk és a több mint 2100 feliratkozónknak írásos formában beszámolunk azokről a fantasztikus dolgokról, melyek itt Önök körül történnek.

Ahogy a beszámolóm elején említettem, adománygyűjtést szervezünk, hogy ezt a sokrétű munkát tudjuk folytatni, sőt bővíteni. Új célunk toborozni kollegákat más magyarlakta városokból, nekik pedig technikai felszerelést biztosítani, hogy tudjanak anyagokat készíteni az amerikai magyar közösségekről.

Hálásak vagyunk minden támogatásért, legyen az kicsi vagy nagy. Tudjuk – és ez nagyon jó -, hogy mindenkinek van egy kedvenc magyar szervezete, ami közelebb áll szívéhez, és ezért néha már nincs keret még egy újabbat támogatni.  De ahogy az eddigi beszámolómban is hallhatták, a Bocskai Rádió az Önök támogatásával közvetve pont az Önök kedvenc alapítványát, szervezetét vagy templomát segíti, hogy jobban működjön. Ezért kérjük az önök segítségét!

Ezúttal, most hivatalosan elindítom a Magyar Média Alapítvány éves adománygyűjtését, amelyet hálaadás napjától karácsonyig hirdetek meg. Kérem, nem összetéveszteni a Radiothonnal, melyet február közepén tartunk, a Bocskai Rádiónak otthont adó WJCU rádiónak.

A Bocskai Rádió adásai továbbra is ingyenesen elérhetők, az önök nagylelkű támogatása a minőség fenntartásában játszik szerepet.

Köszönettel minden adományért a Bocskai Rádió munkatársai nevében:

Molnár Zsolt
igazgató

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.