A Bocskai Rádiót itt támogathatja a 2022-es évre! – Köszönjük

A Bocskai Rádió munkatársainak szívügye a rádió működtetése, hogy Önöknek minél jobb műsorokat tudjunk sugározni hétről hétre. Zsolthoz hasonlóan, én is felajánlottam a rádiónak a születésnapom alkalmával nekem szánt ajándékokat, hogy ezzel is támogassam és népszerűsítsem a clevelandi magyarok rádióját!

Ez alkalommal is számítunk az önök anyagi támogatására, hogy továbbra is maradjon meg ez a magyar hang itt Clevelandben. Az adományok segítségével képesek vagyunk fenntartani egy igazán népszerű weboldalt, eseményeken részt venni, nem csak Clevelandben, hanem távolabbi magyar eseményeken is.

YouTube player

A következőkben megemlítem a fontosabb eseményeket, amikről tudósítottunk, azaz videó és írásos beszámolókat készítettünk.

Közérdekű hirdetés

Az év végén nem csak a rádiónak gyűjtöttünk, hanem a magyarországi közszolgálati TV felhívásához –  a Jónak lenni jó! akcióhoz csatlakozva egy néhány nagylelkű adakozó segítségével, összesen 900 dollárt küldtük az “Együtt az autistákért alapítvány” számára, hogy ne csak szűk környezetünkben, országhatáron belül tegyünk jót, hanem távol, az Anyaországban élő magyar testvéreinkkel is. 

Az év végén egy különleges virtuális csokorba gyűjtöttük a clevelandi lelkészek és szervezetek vezetőinek karácsonyi köszöntőjét, így ha a bezártság miatt nem is találkozhattunk, de közelebb kerültünk a virtuális térben.

Dr. Szilágyi Péter a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, majd Takács Szabolcs a washingtoni nagykövet is köszöntötte a rádió hullámain keresztül az amerikai magyarokat.

Az új évben közszolgálatot végeztünk, több magyar szervezetnek és templomnak segítettünk híradást adni azokról a fejlesztésekről, amiket a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudtak végrehajtani. (1)(2)(3)(4) Mint például a Szent Erzsébet Templom dísztermének felújítása vagy éppen a cserkészek eseményeinek és sajtó termékeinek a támogatásáról.

Januárban ismét összefogásra szólítottuk fel a magyarokat, hogy mentsük meg Cleveland utolsó magyar vendéglőjét a Balaton Vendéglőt. Várakozáson felül, sikeres lett az összefogás és egy új reményt adtunk a tulajdonosok számára, hogy folytathassák az 1957-óta működő éttermet.

Chicagoi magyarok különösen közel állnak hozzánk, többször voltunk náluk jeles eseményeken. Ezt a jó kapcsolatot nem szakította meg a pandémia sem, mert virtuálisan továbbra is kapcsolatban voltunk. Beszámoltunk a Magyar Klub báljáról, majd hírt adtunk a Szent István Római Katolikus Templom megmentéséről is.

Februárban a Radiothon alkalmával Önöknek köszönhetően rekordmagas támogatást sikerült gyűjteni a John Carroll Egyetemnek. Idestova 37. éve biztosítja a műsoridőt a háromórás magyar adásnak. Ez a siker az egyetemi rádió új vezetőségének is megmutatta, hogy milyen fontos a clevelandi magyar közösségnek a Bocskai Rádió. Hála és köszönet érte!

Február végén búcsúztunk néhai Böjtös László tiszteletbeli konzul úrtól, akinek a temetési Istentiszteletét a Bocskai Rádió online közvetítette, hogy akik az utazási korlátozások miatt nem tudták leróni személyesen tiszteletüket, azok is részt vehessenek a szertartáson. Első alkalommal volt, hogy 5 kamera állásból filmeztünk, ami igazán emelte a közvetítés minőségét.

Márciusban a Bocskai Rádió biztosította az Egyesült Magyar Egyletek számára az 1848-as forradalomra megemlékező ünnepség online térben való megjelenését, mert még mindig nem ünnepelhettünk közösen.

Közben bemutattunk magyar közösségeket a széles Amerikából. Jártunk Atlantában, Los Angelesben vagy éppen Sarasotában, hogy bekukkantsunk az ottani magyarok különböző eseményeibe.

A cserkészek és regösök aktív közösségi életüknek köszönhetően, több interjút készítettünk róluk. Bemutattuk a regősök ruhatárát a népviselet napja alkalmából, és havonta mély interjút készítettünk a csapatok egykori vezetőiről. Régi emlékek hallatán a cserkész közösség izgalommal várta a havi életrajzokat, nosztalgiázva a fiatalkori közös emlékeken.

A Clevelandi Magyar Múzeum 35 éves évfordulójáról nem csak a rádió hullámain számoltunk be, hanem a DunaTv Öt kontinens, egy nemzet adásában is hírt adtunk. Ugyanígy jártunk el az Első Magyar Református Templom 130 éves jubileumi ünnepségén is.

A Bocskai Rádiót itt támogathatja a 2022-es évre! – Köszönjük

A nagyérdemű közösségnek bemutattuk a HuGo applikációt, a jenki huszárt, aki azóta is gyűjti az amerikai magyar vonatkozású emlékhelyeket. 

Budapestről vendégünk volt Dr. Vizi E. Szilveszter, Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, Schóber Tamás a Pannon Zenei és kulturális program megálmodója, aki Kiss Ágnessel már több érdekes felvételt is készített a rádió számára.

A nyár beköszöntével a vírus korlátozások alább engedtek így elindultak a személyes rendezvények, amelyeken mi is részt vettünk. Elsőként a Buckeye utcai találkozón kint a hirami parkban jártunk, majd Fillmorban az Iskolatáborban és az Itt-Ott táborban. Mindenhol több interjú készült szervezőkkel és vendégekkel egyaránt. 

Folytattuk az online interjúkat is, több interjút készítettünk a Magyar sportolók szerepléséről a nyári Olimpia alatt. Faragó András három alkalommal elemezte a sportolóink sikeres szereplését.

Mint minden évben az őszi programsorozat a Cserkésznappal kezdődött. Saját sátrat állítottunk fel, ahol örömmel találkoztunk hallgatóinkkal és azokkal is, akik csak először találkoztak a Bocskai Rádióval. A Hungarikumokkal a világ körül stábja is vendégünk volt, akik egy egész epizódot forgattak a clevelandi magyarokról.

Az ősz másik kimagasló eseménye a Hirami szüreti fesztivál. Ezen a fesztiválon vendég riporterünk is volt Starr Bodi, azaz Bódi Csilla személyében. Ez alkalommal egy angol nyelvű összeállítást készítettünk a piknikről, mely  igen sikeres volt a klub csak angolul tudó  tagjai között. Reméljük, hogy Csillával még más projektek készítésében is tudunk közösen dolgozni.

Az iskolakezdés alkalmával megkerestük a clevelandi magyar iskolák igazgatóit, akik nagy örömmel számoltak be arról, hogy végre személyesen is elkezdődhetett a tanítás. A Clevelandi Állami Egyetemre is érkezett egy új magyar tanárnő, Dr. Fehér Krisztina személyében. Vele is készítettünk bemutatkozó interjút és nemsokára újabbat is készítünk vele a nemrégiben zajló projektekről, amelyeket ő szervezett az egyetem égisze alatt.

Közösen Zsolttal, októberben Buffalóba utaztunk, hogy részt vegyünk a Niagara Egyetem kampuszán felavatásra kerülő Kossuth szobornál. Öröm volt látni, hogy még ma is van igény ilyen szobrok és emlékművek elhelyezésére, amely jó példát mutat a fiatalok számára. 

Októberben több szervezet programja tisztelgett az 1956-os forradalmárok előtt. A Chagrin Falls-i Dokumentum Filmfesztiválon bemutatták a The Memory Project legújabb kompilációját. Az Egyesült Magyar Egyletek és az Első Magyar Református egyház ez alkalommal személyes részvétellel megszervezhette a központi megemlékezést, ahol kiemelt díszvedégünk Dr. Mátray Márta a Magyar Országgyűlés háznagya volt. “Büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik távol a hazától is megállták helyüket.” – nyilatkozta a háznagyasszony rádióinterjújában. 

Zsolt a kamerákkal Washington DC-be is elutazott, hogy a Nagykövetség rendezésében szervezett 56-os megemlékezésen is részt vegyen, így bepillantást kaptunk, hogy a fővárosban Magyarország és Amerika diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóján hogyan emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről.

Az interjúknak felét sem említettem, amelyek megtalálhatók a weboldalunkon, kérjük, hogy önök is látogassanak el és vessenek számot arról a sok munkáról, amit a rádió kis stábja végzett ebben az évben is. Hálaadás napjától karácsonyig adománygyűjtést tartunk, hogy anyagilag is tudjunk felkészülni a következő évre. Bízunk benne, hogy felhívásunk meghallgatásra talál és erőfeszítéseinket heti 1-2 dollárral tudják támogatni. Nekünk ez a kis összeg is sokat jelent ezért kérjük, hogy mindenki a saját lehetősége szerint támogasson.

Köszönettel a stáb nevében:
Stróber László
a clevelandi magyarok hangja

A Bocskai Rádiót itt támogathatja a 2022-es évre! – Köszönjük

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.