Általában az év végén, mostanában inkább az év legelején munkahelyeken, magánéletben és talán az élet minden fontos területén egyfajta visszatekintést, összegzést készít legtöbb embertársunk. Ha nem máshol, akkor csupán gondolatban szedi össze az emlékeiből a mögötte hagyott év eseményeiből  összegyúrt számadást, és elkészíti a mérlegét is ennek a tevékenységének. Nekünk, a Bocskai Rádió munkatársainak egy kissé könnyebb dolgunk van, ugyanis egy komoly, modern, igazán sűrűn látogatott weboldal van a segítségünkre, amelyre az elvégzett munkáink kerülnek fel és lesznek az utókor számára is felkutathatók, érdekes irományok, eseménybeszámolók, kisfilmek, dokumentumfilmek. Ezeket visszanézve derül ki igazán, hogy milyen sokszínű, sokoldalú a lelkes kis önkéntes csapatunk munkája, amelyre méltán vagyunk büszkék.

Először hónapokra lebontva említést teszünk a legfontosabb eseményekről, történésekről, majd a végén a számokra és az érdekességekre is kitérünk. Ahogy az lenni szokott, miután elmúlik a karácsony ünnepe és belépünk az új évbe, visszatérünk a megszokott kerékvágásba, és visszatérnek a közösségi események is.

Január elején máris folytatódott a Clevelandi Magyar Múzeum előadássorozata. A Cleveland State University Fulbright-vendégprofesszora, Dr. Fodor Mónika, Szabó Magda írónőről tartott előadást. 2018-ban is folytatódott a Mikes Kelemen Program. Erről beszélgettünk Dr. B. Stenge Csabával a Bocskai Rádió adásában, ahol többek között arról számolt be, hogy 2018-ban csupán gyűjtőpontokra történik a könyv- és iratgyűjtés. Tapasztalatai szerint van még ebben a programban lehetőség, érdemes lenne tovább fenntartani. Január 13-án Zsolttal ketten elmentünk Buffalóba, ahol Dr. Forgách Péter szemészprofesszor tiszteletbeli konzuli megbízatást vehetett át a Magyar Államtól. Ezen az ünnepségen, amelyre a buffalói Magyar Házban került sor, többek között magával a professzor úrral is készítettünk interjút, majd egy kisfilmet is a munkásságáról és a családjáról. Január végén a Chicagói Magyar Klub meghívására részt vettünk a Gála bálon, amelyet 96. alkalommal rendeztek meg. A bál fővédnöke Magyarország Chicagói Főkonzulátusa volt, a kiemelt díszvendég pedig Lengyelország chicagói vezető konzulja volt. Ugyanakkor jelen volt a magyar labdarúgó válogatott csatára, Nemanja Nikolics is, aki a Chicago Fire labdarúgó csapat játékosa. Itt tizennégy különböző kisfilmes interjút készítettünk, amelyből a Duna Tv Öt kontinens egy nemzet című műsorában az általunk készített anyagból egy összeállítás is bemutatásra került.

Februárban a clevelandi Magyar Bethánia Baptista Gyülekezetben az imahét keretében került sor egy Ökumenikus záró imaestre, amelyen minden egyház képviseltette magát. Erről az eseményről akkor Veres Sándor kollégánk számolt be részletesen. Majd az Egyesült Magyar Egyletek éves közgyűlésén vettünk részt, amelynek az élén teljes vezetőségváltás történt. Dr. Szentkirályi Endre átvette az elnöki széket, és melléje felsorakoztak az új vezetőségi tagok. Az alelnök Györky Judit, a kincstárnok Stráda Pál, a jegyző Boros Miklós, a kapcsolattartó jegyző Nagy Sándor lett. Két új ellenőrt is választottak Daróczy Zsuzsa és Hokky Károly személyében. A következő két évben ők látják el az EME legfontosabb feladatait. Munkájukhoz akkor is és most is kívánunk sok sikert és kitartást. Februárban egy néphagyományt elevenített fel Mezei András atya a Szent Imre templomban, a bőgőtemetést, amelyre már az idősebbek is csak halványan emlékeztek. A Cserkész Regösöké volt a főszerep, no meg persze a humoré, e régi néphagyományunk bemutatásában, amely sok éves kihagyás után újra megelevenedett a clevelandi közönség előtt. Február végén került sor a Cserkész Barátok Köre (CSBK), a clevelandi cserkészcsapatok fenntartó testülete megalakulásának 60. évfordulójára. A Szent Imre templom alagsori dísztermében tartott teltházas ebéd alkalmával Horváth Mihály megköszönte mindenkinek, hogy úgy a jelenlétükkel, mint az anyagiakkal támogatják a CSBK-t. Ezekkel az összegekkel fedezik a cserkész tanya karbantartását, a cserkészház fenntartását, de kirándulások, táborok részvételi díjaira költik, utazásokra, buszbérletekre, tábori felszerelésekre, és minden apró és nagyobb kiadást ebből törlesztenek. A már jól bejáratott kihelyezett konzuli napokra is február végén került sor. A két napos kihelyezett konzuli napokról Pálmai Zsuzsannát, Magyarország chicagói főkonzulátusának diplomatáját kérdeztük egy rövid interjúban, amelyben elmondta, hogy hét új magyar állampolgár tette le az állampolgársági esküt ez alkalommal. Mindez újabb bizonyítéka annak, hogy nem lankad az érdeklődés a honosítási eljárás iránt. Noha kevesebb az érdeklődő, de még mindig szép számban kérvényezik a honosítást a külföldön élő magyar emberek. Szintén februárban volt a rádió egyszeri éves adománygyűjtő akciója, a Radiothon, amelynek lebonyolításában köszönjük mindenkinek a segítséget, és önöknek is a nagylelkű adományokat. Nemsokára az idén is sor kerül erre az akcióra, s ezúttal is számítunk mindenkire, aki szívén viseli rádiónk sorsát.

Tas J Nadas, Esq
Radiothon önkéntesek 2018. február 18-án.

A március egy zenés koncerttel kezdődött, amelyet a rádió és a Szent Imre templom közösen szervezett. Először járt városunkban két méltán világhírű zenész, apa és fia, Franciaországból Miquèu Montanaro és Baltazar Montanaro. Nincs olyan ország a földkerekségen, ahol ne ismernék őket, folyamatosan utaznak, mindenütt helyi zenészek társaságát keresik, velük játszanak együtt és tanulmányozzák a különféle népek zenéinek hangzásvilágát. Ők a híres francia trubadúrok, okszitán nemzetiségű zenészek. Nagyszerű élményben volt része annak, aki látta őket zenélni. Március 10-én tartotta meg Dr. Nádas János pszichiáter és egyetemi tanár a Magyar Történelmi Társaság rendezésében a Selye Jánost ismertető előadását. Erről Dömötörrfy Zsolt kollégánk tudósított. Az előadássorozat magyar hírességekkel foglalkozik, akik különböző tudományágakban váltak világhíressé a beavatottak körében. Az egyik ilyen magyar tudós Selye János, a stressz elmélet feltalálója. Március 11-én ünnepelte alapításának 90. évfordulóját a torontói Szent Erzsébet római katolikus templom. Az ünnepi szentmisén mi is ott jártunk, filmeztünk, és dokumentáltuk a fontos egyházi eseményt. Az ünnepi szentmisét P. Vízi Elemér provinciális, a magyar jezsuiták vezetője koncelebrálta Forrai Tamás Gergely atyával, aki az egyházközösség lelkipásztora. Velük készült két rövid interjú is ez alkalommal. Ugyanaznap, március 11-én a Szent Imre templomban került megszervezésre a hagyományos vadas ebéd. Ezen szintén részt vett rádiónk munkatársa, aki a helyszínen a Megyimóri-házaspárral készített interjút, akik mint már sok éve, most is vállalták a főszakács szerepét. A jeles ebédre a Szent Imre templom dísztermében került sor, amelyet az alkalomhoz illően díszítettek fel vadász trófeákkal és az elejtett vadállatok bőreivel. Majd következett a március 15-i nemzeti ünnepünk megünneplése, amelyet nemcsak városunkban, hanem országszerte, az Egyesült Államok területén is, minden magyar egyesület megünnepel. Ezekről mi is mind beszámoltunk, különösképpen a clevelandi ünneplésről, amelyet hosszú évek óta hagyományosan az EME bonyolít le, közösen a többi clevelandi magyar szervezet segítségével. A 2018-as nemzeti ünnepünk március 15-ei dátuma hétköznapra, pontosabban csütörtökre esett. Ezért az Egyesült Magyar Egyletek rendezésében vasárnap, 2018. március 18-án tartották meg az emlékünnepséget az Első Magyar Református Templom dísztermében. “Ma ugyanúgy meg kell küzdeni a szabadságunkért és függetlenségünkért, mint 1848-ban” – fogalmazott Dr. Latorcai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki a clevelandi magyarokkal közösen részt vett nemzeti ünnepünk megünneplésén.

Dr. Latorcai Csaba, Magyarország társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédet mond.

Az április hónap is mozgalmasan indult. Mindjárt az elején a Cleveland State Egyetem egyik előadótermében Magyarország chicagói főkonzulátusának szervezésében került sor az Amerikai Magyar Tanárok Egyesületének kétnapos konferenciájára, és ennek keretében a nagysikerű Kincsem című magyar film levetítésére. Itt Dr. Bencsik Zitával, Magyarország chicagói főkonzulátusának főkonzuljával készült interjú. Szintén ezen a helyszínen beszélgettünk Maróti Orsolyával, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézetének képviselőjével, aki elmondta, hogy az ohiói egyetemmel másfél, két éve folynak az egyeztetések arról, hogy 2020-tól állandó magyar oktatót fogadnak Clevelandben. Jelenleg 46 országban vannak magyar vendégoktatók, és ezt a létszámot egy kormányhatározat értelmében 2020-ig 70 főre kívánja bővíteni a magyar kormányzat. Április 14-én, szombaton került sor a torontói Orbán Balázs Társaság szervezésében a három éve új épületbe költözött torontói Magyar Ház 2018-as Erdélyi Hívogató báljára. Az elnöknő meghívására mi is részt vettünk ezen az eseményen, bár április közepéhez képest nagyon rossz időjárás volt a városban, havas eső, jégeső egész nap. Mi ennek ellenére tiszteletünket tettük, és onnan is beszámoltunk a torontói magyar ház működéséről, valamint az ottani magyarság életének fontos mozzanatáról. Tálas Tünde, a clevelandi Bocskai Rádió volt KCSP-ösztöndíjasa egy nagyszerű elismerésről számolt be, szintén egy áprilisi élő adásunkban. Egyenesen Budapestről jelentkezett be telefonon, és elmesélte A forradalom lánya című könyvből készült, félig animációs dokumentumfilmjének sikerét, amelyért kitüntetést vehetett át Los Angelesben, Hollywoodban az íróval, Hargitai Péterrel együtt. A hónap vége felé, április 25-én az Amerikai-Magyar Koalíció Washington DC-i ernyőszervezete 14. alkalommal tartotta meg gála ünnepségét. A Gálának két célja volt: elsősorban az adománygyűjtés, amellyel fenntartjak a Koalíció ösztöndíjprogramját, másodsorban pedig, hogy elismerő díjakat osszanak ki az amerikai-magyar, illetve kárpát-medencei magánszemélyek és szervezetek kimagasló munkájáért. Stábunk itt is jelen volt. A clevelandi Cserkész Barátok Köre az idén április 28-án rendezte meg a 62. Cserkészbált, amelyre Dr. Bencsik Zita, Magyarország chicagói főkonzulátusának főkonzulja díszvendégként érkezett. Korábbi ígéretéhez híven a főkonzul asszony most sem érkezett üres kézzel. Legnagyobb meglepetésünkre ugyanis kollégánknak, Molnár Zsoltnak adott át magas állami kitüntetést. Ez pedig nem más, mint a Magyar Arany Érdemkereszt, amelyet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nevében adott át Zsoltnak. A kitüntetésben az áll, hogy “az észak-amerikai magyar közösségek nyelvi és kulturális megmaradása érdekében végzett szerteágazó közösségépítő és szervező tevékenysége elismeréseként” kapta kollégánk a kitüntetést. A Bocskai Rádió munkatársai mindannyian nagy elismerésnek és megtiszteltetésnek tartjuk, Zsoltnak pedig tiszta szívből gratulálunk.

A május, így visszanézve, nem volt nagyon sűrű, de nincs olyan hónap, amelyben ne történne valami. Május 12. és 19. között a Washingtoni Magyar Ház szervezésében egyedülálló programsorozat került megrendezésre az Amerikai Egyesült Államok több nagyvárosában. A Treasures of Transcarpathia program komplex és innovatív módon tárta a közönség elé a kárpátaljai magyarság kincseit. Az előadással egybekötött kiállítást Clevelandben május 14-én, hétfő este fél héttől láthatta és hallhatta a  cserkészházban a nagyérdemű közönség, ingyenesen. Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke, valamint Balogh Lívia alelnök Kárpátalja történelméről és kultúrájáról tartottak izgalmas előadást. Utóbbival, azaz Balogh Líviával az előadás után készítettünk egy rövid interjút. Az elmúlt két évben személyesen is részt vettünk a csíksomlyói búcsún, az idén azonban nem sikerült, de így sem maradtunk le róla. Ugyanis mindig van valaki a széles hallgatóságunkból, aki elmegy erre a zarándoklatra, és veszi a fáradtságot, ír róla egy élménybeszámolót. Az idén Savanyó Márti tette meg nekünk ezt a szívességet, és megosztotta tapasztalatait azokkal is, akik nem lehettek ott a csíksomlyói búcsún. Köszönet érte. Május 27-én a clevelandi magyar közösség az Egyesült Magyar Egyletek és a Bocskai Rádió szervezésében megtartotta a magyar Hősök Napi megemlékezését. A Szent Imre római katolikus templomban az aznapi, vasárnapi szentmisén elhangzott e napnak az üzenete, amikor azokra emlékezünk, akik életüket adták a mi szabadságunkért, illetve harcoltak érte, majd példamutató életükkel a közösség megbecsült tagjai lettek, és az utókor büszkén említheti neveiket, helyezhet el egy-egy szál virágot a sírjaikon. A clevelandi protestáns egyházak is megemlékeztek a hősök emlékéről a délelőtti istentiszteleteken. Az Egyesült Államokban első ízben képviseltette magát a Magyar Honvédség egy ilyen rendezvényen, tiszteletet adva az egykori hős magyar katonáknak. Hess János ezredes, a Magyar Honvédség Washingtonba akkreditált véderő attaséja volt a megemlékezés fő szónoka. Az ezredes úrral készítettünk egy interjút, amelyben ő is a nap jelentőségéről beszélt.

Júniusban megtartottuk az első online közvélemény-kutatást a rádióról. Ez az űrlap a clevelandi Bocskai Rádió hallgatóit szólította meg. A kitöltött adatok egy azóta már elkészült államvizsga dolgozat és az ahhoz tartozó kutatás részét képezték. A kutatás fő vonala azt vizsgálta, hogy a clevelandi Bocskai Rádiónak milyen szerepe van a helyi magyar kisebbség mindennapjainak szervezésében, hogyan járulunk hozzá a magyar kultúra ápolásához, illetve hogyan ismertetjük, terjesztjük a magyar nyelvet és kultúrát. A kezdeményezője egy fiatal csíkszeredai lány, nevezetesen Bíró Mónika volt, aki az egyetemi tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen végezte. Mónikával Skype-on készítettünk akkor egy rövid interjút, amelyben erről a kérdőívről beszélgettünk, majd a 110 oldalas diplomamunkája leadása és annak sikeres megvédése után, amelyre a maximum jegyet, tízest kapott, tervezünk egy újabb beszélgetést. A dolgozatát ugyanis megjelentetik egy kommunikációval foglalkozó szaklapban, de Mónika folytatni szeretné a témát, mert még lát benne kiaknázatlan területeket. A jó idővel megkezdődnek a piknikek is, így június közepén a Hirami Magyar Klub is megtartotta az 2018-as év első piknikjét, amelyen mi is részt vettünk. Szintén júniusban tartották New York-ban az Amerikai Magyar Iskolák Találkozóját, amely az Egyesült Államokban működő hétvégi magyar iskolák éves összejövetele. A találkozón Kumin Ferenc New York-i főkonzul a Bocskai Rádiónak elmondta, hogy az amerikai magyar élet felívelőben van. Június végén került sor a clevelandi Magyar Kultúrkert 80. évfordulójának megünneplésére, amelyet egy szabadtéri Liszt-hangversennyel tettek ünnepélyessé a szervezők. A clevelandi magyarság akkor alkotta meg ezt a kulturális örökséget, a gyönyörű clevelandi Magyar Kultúrkertet, amikor a reneszánszát élte, a két világháború között. Carolyn Balogh, a Kultúrkert elnöke így nyilatkozott a rádiónak a helyszínen: “Ez a kert itt van 80 éve, szóval nagy történelmünk van, és ezt a helyet karban kell tartani. Szóval az utolsó 10-15 évben felújítottuk a kertet, hozzáadtunk új építményeket, és reményeink szerint megőrizzük gazdag magyar kultúránkat még jó sokáig” – zárta gondolatait. Még mindig június, ugyanis a néptánc kedvelők tudják, ha június vége, akkor Csipke tánctábor. Ez tavaly sem maradt el, s 12. alkalommal került a megrendezésére Salamon József és Salamon Tóth Andrea szervezésében. A szervezők nagy szeretettel hívtak minket is, mint mindig, így a Bocskai Rádió negyedik alkalommal vehetett részt Észak-Amerika legrangosabb néptánctáborában. Minden alkalommal egyre nagyobb meggyőződéssel állítjuk, hogy igen nagy az igény az ilyen és ehhez hasonló családias táborokra, ahol kimondottan és hangsúlyosan a gazdag magyar kultúra megtartása, ápolása és annak továbbadása a cél. Mindig hatalmas élménnyel gazdagodhatunk, és általában türelmetlenül várjuk a következőt.

YouTube player

A júliusi hónapban is egymást érték a különböző rendezvények, események. Pappá szentelésének 50. évfordulóját, azaz arany miséjét tartotta meg június 24-én a Szent Erzsébet római katolikus templomban Antal András plébános. Igazából három fontos eseményt ölelt át ez az ünnepi szentmise a plébános úr életében. Az elsőt említettük, a második a Clevelandben eltöltött 30 évére emlékezett, a harmadik pedig, hogy ezzel egy időben, július 1-től nyugdíjba is vonult Antal atya. Nagyon sokan megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget, tekintettel az atyával az elmúlt három évtized alatt kialakult sok személyes kapcsolatra. A vendégek közül többen személyesen is megköszönték Antal atyának az évek alatt végzett lelkipásztori munkáját, hosszú és egyben tartalmas nyugdíjas éveket kívántak neki. Mi, a Bocskai Rádió szerkesztői is megköszöntük az 1988 óta tartó szoros kapcsolatot a Szent Erzsébet egyházközösséggel, ugyanis azóta, vagyis harminc éve minden hónapban ő készítette el az egyházi rádióadást. Ezen kívül minden évben támogatták a rádiónkat is. Kívánunk mi is Antal András atyának tartalmas nyugdíjas éveket. Köszönjük a szolgálatát, és nagyra értékeljük minden cselekedetét, amellyel az elmúlt harminc évben a clevelandi magyarokat megtartotta hitükben. Az Isten adjon neki még sok évet egészségben, ezt akkor is elmondtuk, és most is szívesen megismételjük. Hargitai István kollégánk számolt be még júliusban a Gyógyító növények című, négy részből álló előadássorozat utolsó részéről, amelyre a Nyugat-oldali Evangélikus Egyház rendezésében került sor július 21-én. Az ötletgazdák Nt. Tamásy Éva és Leitgeb Edina voltak, látván a mai társadalom, de különösképpen az idősebb egyháztagoknál az egyre növekvő érdeklődést a gyógynövények és a nem konvencionális gyógymódok iránt. Habár az anyag nagy terjedelmű volt, azaz négy előadást igényelt, a hallgatók lelkesedése, humorérzéke és az előadó szaktudása élénk miliőt varázsolt a kis terembe, írta akkor István. Július 25-én Magyarország és  Indiana állam felsőoktatási megállapodást írt alá, amelynek nyomán egy újabb amerikai egyetem indíthatja el képzési programját Budapesten, nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bocskai Rádiónak. A felsőoktatási megállapodást tavaly egy gazdasági megállapodás előzte meg, így a két állam között még szorosabb kapcsolat alakult ki. Egy év alatt 96%-al nőtt a kereskedelmi forgalom a két állam között, így ez is bizonyítja, hogy mindkét fél komolyan gondolja az együttműködést. A miniszter úr a továbbiakban a tanügyi megállapodás fontosságaként megemlítette, hogy Magyarország versenyképességét úgy tudja megőrizni, ha a felsőoktatásban is tartani tudja a lépést a világszínvonalat képviselő egyetemekkel, ezért ilyen intézményekkel igyekeznek kapcsolatokat kialakítani. Az interjú végén Szijjártó Péter megköszönte az amerikai magyarságnak, hogy figyelmet fordítanak az anyaországi történésekre, ugyanakkor kéri, hogy tartsák meg magyarságukat, és vegyenek részt továbbra is a Magyarország jövőjéről szóló döntésekben.

Augusztusban sem unatkoztunk. Kezdtük rögtön a hónap elején egy hosszú, kétrészes interjúval, amelyet Szöllősi Györggyel, a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, Magyarország hivatalos sport diplomatájával készítettünk. Első ízben járt városunkban, ahová egy nemes cél vezérelte, ami rögtön ki is derült a beszélgetésünk elején. Ugyanis főszerkesztő úr feladata a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nemzetközi képviselete is. Ezáltal koordinálja, segíti mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket, szerte a világon. Szöllősi György, aki Puskás Ferenc életrajzírója is, a Bocskai Rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy az olimpiai bajnok magyar labdarúgó népszerűsége és hírneve semmit nem kopott az elmúlt években. Puskás Ferenc a világszerte egyre népszerűbb futball olyan klasszikusa, akinek bizonyos eredményeit a mai napig nem tudták felülmúlni. Ilyen például az 1960-as BEK-döntőn szerzett négy gólja a Real Madrid színeiben. Ezért is őrzi a magyar focizseni emlékét világszerte számtalan szobor és tábla. Elmondta azt is, hogy Puskás Ferencről játékfilm készül, amelynek a forgatókönyv írásához személyesen nyújt hathatós segítséget. Ezt a feladatot a clevelandi Joe Eszterhással és a floridai Bob Misiorowskival végezte el az egyhetes itt tartózkodása alatt, s több mint kétszáz oldal jegyzet született, amelyből reményeik szerint elkészülhet a Puskás-film forgatókönyve. A havi rendszerességgel megtartott hirami piknikek mellett augusztus elején első ízben rendeztek gulyásfőző versenyt a klub vezetői. Mi is főztünk egy hatalmas bogrács gulyást, ami el is fogyott egészen hamar. Itt a részvételünkkel és Simon-Benedek Zsuzsa szakács tudományával járultunk hozzá az esemény lebonyolításához. Augusztus elején a Magyar Baráti Közösség kerek számot ünnepelt: az 50. Itt-Ott Találkozót  szervezte meg augusztus 4. és 11. között a Lake Hope tó partján. A meghívott vendégek között volt dr. Szilágyi Péter, aNemzetpolitikai Államtitkárság miniszteri biztosa, aki beszámolt a diaszpóraprogramok alakulásáról. Az előadók között volt Brenzovics László, a kárpátaljai magyarok szervezetének, a KMKSz-nek az elnöke és az ukrán parlament tagja, Pozsony Ferenc antropológus, a Kolozsvári Babes Bolyai Egyetem professzora, Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, valamint az Üsztürü Együttes hat zenésze és két táncosa. Az elmúlt években mi is rendszeresen részt vettünk ezen a neves rendezvényen, az idén is terveztük, de Molnár Zsolt kollégánk mellkasi bántalmakkal kórházba került egy héttel a kezdés előtt, így csupán egy Skype-interjút készítettünk Minger Hajnallal, a Magyar Baráti Közösség gondnokával, a rendezvény lejárta után. Marosán Csaba, kincses Kolozsvár legfiatalabb színésze járt városunkban az Itt-Ott után. Az evangélikus egyház szervezésében került sor egy igazán színvonalas irodalmi estre, amelynek első részében egy Arany Jánosról készült rövid dokumentum filmet láthattak az érdeklődők, majd a színművész Dsida Jenő erdélyi magyar költő verseiből adott elő egy összeállítást. Vele is készült egy félórás interjú, amelyet annak idején hallhattak a vasárnapi adásunkban. Augusztus 19-én és 20-án államalapító nemzeti ünnepünk alkalmából Szent István királyunkról elnevezett kétnapos, nagyszabású fesztivált rendezett a Szent Imre templom egyházközsége, élén Mezei András atyával. Ez volt a második alkalom, amely szintén nagy sikernek örvendett, s idén is majdnem kétezren fordultak meg a fesztiválon a két nap alatt. A Clevelandi Cserkész Regösök különféle tájegységek néptáncait adták elő népviseletben. Egész nap magyar népzenével szórakoztatott a helyi Harmonia Zenekar. Este László Attila, majd az Üsztürü Zenekar adott koncertet. Itt a rádió összes munkatársa kivette valamilyen formában a részét a szervezésben, lebonyolításban, ezzel is jelezve elköteleződésünket minden magyar esemény iránt.

Szent István fesztivál a Szent Imre templomnál.

Két éve szerveztük a Hazajáró dokumentumfilmes  stáb észak amerikai turnéját, ami végre tető alá került és nem lehetett lemondani. Ezért Zsolt a frissen megszentelt szívével autóba ült találkozni a fiúkkal, akikkel egy hét alatt bejárták Chicagót, Detroitot és Toledót, majd megérkeztek Clevelandbe. Itt körbejárták az összes magyar szervezetet, filmeztek, majd a Cserkésznapon közönségtalálkozókat tartottak. Ezek után velem indultak útnak, találkozni a kanadai magyarsággal. Torontóból visszafelé Buffalóban újra csatlakozott Zsolt, akivel tovább folytatták a körutat, Washington, New York és New Jersey meglátogatásával. Ezalatt a három hét alatt 32 óra filmes anyag készült, amelyből a tervek szerint hamarosan 2 vagy 3 epizód kerül levetítésre a Magyar Televízióban. Kíváncsian várjuk mindannyian a közös munka gyümölcsét. Említettem már a Cserkésznapot, amikorra megérkezett a rádióhoz a KCSP-program idei ösztöndíjasa, Miklós Melánia, aki azóta is tevékenyen és termékenyen segíti a munkánkat. Ezen a nagyszabású eseményen kezdett el megismerkedni városunk magyarságával, annak életével és mozgalmas mindennapjaival. Jól jött, és jól jön a profi segítség, az új ötletek és a jó tanácsok tömkelege, amit tőle kapunk.

S ezzel már át is eveztünk a szeptemberi hónapra, amelyben szintén izgalmas dolgok történtek. Szeptember 10-én 61. alkalommal csengettek be jelképesen a clevelandi Szent Imre templom épületében, a cserkészház mellett működő Magyar Iskolába, amely immár hat évtizede tölt be hiánypótló szerepet az itt élő magyarság életében. Az 1958 áprilisában Dr. Papp Gábor által alapított „hétvégi iskola” generációról generációra adja át a magyar nyelv ismeretét és a nemzeti öntudatra nevelést, miközben életre szóló barátságok születésének helyszíne is. Közösségmegtartó és értékőrző szerepe felbecsülhetetlen, s annak az elkötelezett kitartásnak köszönhető, amellyel egykori diákok tanítják a fiatalokat, toborozzák az újonnan érkezőket és hozzák ide gyermekeiket a város távoli kerületeiből. Ezekkel a szavakkal Miklós Melánia jellemezte a clevelandi magyar iskolát, amelynek megnyitóján ő is ott volt, és interjúzott Szentkirályi Judit vezetővel. Szeptember 15-én Zrínyi Ilonáról szóló angol nyelvű előadással nyitotta meg az őszi előadássorozatát a Clevelandi Magyar Múzeum, amelyet Pigniczky Eszti, a Külföldi Magyar Cserkészvezetők Fejlesztésének és Oktatásának igazgatója tartott a Clevelandi Magyar Múzeumban – erről is beszámoltunk. Szeptember 16-án a Clevelandi Kulturális Kertekben az úgynevezett One World Day rendezvényre került sor, ahol az idén több mint 20 nemzet képviseltette magát, s mutatta be kultúráját a hagyományos, nagy tömeget vonzó felvonuláson. Készítettünk egy telefonos interjút az élő adásunk egyikében id. Magyar Kálmánnal, akivel a Magyar Állami Táncegyüttes október 20-án Clevelandben vendégszerepelt előadásáról, a Spirit of Hungaryről beszélgettünk és remélhetőleg kedvet csináltunk a hallgatóinknak. Mi Zsuzsával szeptemberben voltunk szabadságon, és Erdélybe, szülőföldünkre látogattunk, ahol mindig nyitott szemmel és szívvel járunk. Keressük a fontos dolgokat, az említésre méltó eseményeket, történéseket. Most sem volt hiába ebbéli igyekezetünk, ugyanis már a szabadságunkra való készülődés alatt megfogalmazódott bennem az a gondolat és elhatározás, hogy mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy bejuthassak a csíkszeredai börtönbe, ahol két székely nemzettestvérünket tartja bebörtönözve teljesen jogtalanul mind a mai napig a román gazságszolgáltatás. Szándékosan hagytam el az i betűt, ezt a szó-összetételt Beke Istvántól kölcsönöztem, aki Szőcs Zoltánnal szenved egy közös cellában a csíkszeredai fegyházban. Sikerült is bejutnom otthoni tartózkodásunk idején, és készíteni velük egy teljes óra hosszúságú interjút, amelyet önök is hallhattak itt, a rádióban. Amint visszaérkeztünk, másnap autóba ültem, és irány újra Torontó, ahol részt vettem a 22. Árpád Labdarúgó Kupán, ahol szintén készült néhány interjú. Szeptember a szüreti bálok ideje, azokon is lehetőségeinkhez mérten részt szoktunk venni, idén az első magyar reformátusoknál, Hiramben és a Szent Imrében járt ösztöndíjasunk. De szeptember végén történt egy másik fontos esemény, ugyanis 29-én először rendezték meg a Kossuth Lajos emléknapot. Jelentős szerepe volt a szervezésben Fazekas Róbertnek, Molnár Zsolt kollégánknak és Hargitai Istvánnak is, aki ünnepi beszédében azt mondta: “Mi, amerikai magyarok büszkék lehetünk arra, hogy Kossuth egykor ilyen jelentős hatást gyakorolt az Amerikai Egyesült Államokra. Mindent meg kell tennünk azért, hogy neve és eszméi ne merüljenek feledésbe ebben a nagy országban.” Dr. Mezei Lászlóval és  Fazekas Róberttel hallhattak egy stúdióbeszélgetést a másnapi élő adásunkban, és részletesen, videóriporttal is beszámoltunk a programról, amelynek műsorvezetője rádiónk ösztöndíjasa, Melánia volt.

A clevelandi Kossuth-szobor megkoszorúzása.

Októberben is zajlott városunkban a magyar élet. Még tartott a szüreti bálok ideje, de nemcsak mulatozni és énekelni lehetett, hanem például idén is megrendezték a Chagrin Falls-i Chagrin Documentary Film Festivalt. A programban október 3. és 7. között 89 filmet vetítettek le, amelyek magyar vonatkozású filmje az amerikai közösségek templomaik megtartásáért folytatott drámai küzdelmét mutatta be, középpontban a clevelandi Szent Imre magyar katolikus templom történetével. Somogyi Viktória és Jeff McIntyre Foreclosing on Faith (America’s Church Closing Crisis)A hit kiárusítása avagy Az amerikai templombezárási válság című filmjét október 5-én este vetítették a Chagrin Little Valley Theater zsúfolásig megtelt termében. Somogyi Viktóriával a helyszínen készített interjút Miklós Melánia. Peller Ildikó, a Cuyahoga Community College nyugalmazott egyetemi docense október 13-án, a Clevelandi Magyar Múzeum szombat délutáni angol nyelvű programsorozatának havi eseményén Szilágyi Erzsébetről tartott előadást. Erről is Melánia tudósított és számolt be. Szintén októberben kedvcsinálóként telefonos interjút készítettünk Ókovács Szilveszterrel, a Magyar Állami Operaház főigazgatójával, akivel az október 30. és november 11. között három operát, három balettelőadást és két gálakoncertet bemutató New York-i vendégjátékról beszélgettünk. Október 20-án az év legnagyobb horderejű, legtöbb embert megmozgató eseményére került sor Clevelandben. Végre valahára, nagy nehézségek árán eljutottak hozzánk a Magyar Állami Táncegyüttes a Spirit of Hungary előadásával, ezáltal még meghittebbé téve nemzeti ünnepünket. Óriási siker volt, nagy-nagy köszönet Zsoltnak, aki rengeteget dolgozott ezen a műsoron, és mindenkinek, aki ebben valamilyen módon közbenjárt és segített. Szintén aznap volt a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat jótékonysági borvacsorája, amelynek a bevételéből és tombolájából befolyó összeggel a vendégek minden évben a Clevelandi Magyar Múzeum működését támogatják. Október 21-én a Szent Imre templom dísztermében emlékeztek meg a clevelandiek az 1956-os szabadságharcról. Az ünnepi műsor az Amerikába kivándorolt honfitársaink visszaemlékezései alapján tisztelgett a magyar történelem gyászos, ám dicsőséges eseményei előtt, továbbá mindazok előtt, akik az emigrációban is őrizték ‘56 emlékét, soha nem feledve el hazájukat. Ennek az ünnepségnek a szervezésében és lebonyolításában is részt vettünk, amelyre az Egyesült Magyar Egyletek szervezésében került sor a Szent Imre dísztermében. Interjút készítettünk az ünnepség díszvendégével és szónokával, Dr. Szilágyi Péter miniszteri biztossal, majd részt vettünk az éves Diaszpóra Tanácskozáson. Október hónap utolsó hétvégéjén, azaz 28-án negyedik alkalommal szervezett Magyar Közösségi Napot a Chicagói Magyar Klub és Magyarország Chicagói Főkonzulátusa a Chicago Fire – Washington DC United mérkőzés alkalmából. Előbbi csapatnál a huszonhétszeres válogatott magyar labdarúgó, Nemanja Nikolics játszik, utóbbinál a huszonhatszoros, szintén válogatott labdarúgó, Stieber Zoltán játszik kitűnő formában. Stábunk részt vett ezen az eseményen is, forgattunk a pálya szélén és a mérkőzés végén mindkét válogatott labdarúgó játékost mikrofonvégre kaptuk.

November első hétvégéjén volt a Szent Imre templom éves búcsúja, erről Zsuzsa tudósított, és készített egy interjút is. Mi ezen a hétvégén jártunk New York-ban, ahol megnéztük a Bánk Bánt és a november 4-i magyar gálaestet a Koch Színházban. Itt készítettünk interjút Molnár Levente operaénekessel, Szemere Zita operaénekessel és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárral. Majd a következő hétvégén már a Lakewoodi Civic Auditóriumba tapsoltunk és élőben tudósítottunk a Regös gála nagyszerű előadásán. A bölcsőtől a sírig című 45. jubileumi műsorban a regösök bemutatták mindazokat a néptáncokat és hagyományokat, amelyeket a legnagyobb magyar diaszpóraközösség tagjaiként évtizedek óta ápolnak. Fellépett a regösök apraja-nagyja, s a közel 120 résztvevővel megvalósult műsor most is nagy sikert aratott.

Interjú Dr. Szabó László nagykövettel

A Magyar Társaság Hálaadás napja környékén 1960 óta minden évben megrendezi Clevelandben a kétnapos Magyar Kongresszust. Régen, amikor még a mostaninál is több magyar élt a városban, azért választották ezt az időpontot, mert sokan ilyenkor jöttek haza családot látogatni, s örömmel vettek részt az előadásokkal, művész esttel, kiállításokkal és egyéb programokkal zajló eseményen. A közösség megerősítését célzó kongresszus most is érdekes témákkal és gazdag kínálattal várta az érdeklődőket. Ezen is részt vettünk, és a különböző előadásokról beszámolókat, interjúkat is készítettünk. Az 58. Magyar Kongresszust lezáró Magyar bál most is az elsőbálozók nyitótáncával kezdődött. A vacsorát követően az est díszvendége, Dr. Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete köszöntötte a résztvevőket, aki jelenlétével megtisztelte az eseményt, és ez alkalomból a Bocskai Rádiónak is adott egy rövid interjút.

Sajnos nemcsak jó dolgok vannak a rádió életében, hanem szomorú események is, amelyekről – ha igény van rá, vagy kérés fogalmazódik meg felénk, és lehetőségünk van teljesíteni – szintén beszámolunk. Egy ilyen nagyon szomorú felkérésnek tett eleget Zsolt, amikor a Pigniczky család kérésére San Franciscóba repült, és élőben közvetítette Gerő Luca Katalin temetését, aki tragikus körülmények között nagyon fiatalon elhunyt november végén, egy sajnálatos tűzesetben.

Ami a decemberi hónapot illeti, a legfontosabb dolgok közül talán a VIII. Magyar Diaszpóra Tanács üléséről szóló beszélgetést emelném ki. A novemberben Budapesten megrendezett tanácskozáson a clevelandi magyar közösséget négy szervezet küldöttei képviselték, akiket december 16-án meghívtunk a Bocskai Rádióba, hogy beszámoljanak a történtekről. A stúdióbeszélgetés résztvevői: Nt. Tamásy Éva, a Nyugat-oldali Magyar Evangélikus Egyház lelkésze, Györky Judit, az Egyesült Magyar Egyletek alelnöke, Ft. dr. Krasznai Csaba, az Első Magyar Református Egyházközség lelkipásztora és a Kálvin Zsinat egyházkerület püspöke, valamint Ft. Mezei András atya, a Szent Imre és Szent Erzsébet római katolikus templomok plébánosa voltak. Az interjút Miklós Melánia, rádiónk KCSP-ösztöndíjasa vezette. A karácsonyi felkészülés jegyében teltek el az év utolsó napjai, ott voltunk Nádas Gabriella Kuni Szabadság-díj átadásán, majd a cserkészkarácsony volt talán az év utolsó olyan eseménye, amelyen mindannyian részt vettünk. Az ünnepre készült egy háromrészes videóriport is, amelyben clevelandi magyarok emlékeznek vissza 1956 karácsonyára.

A cserkészek betlehemes játéka.

Ez volt tehát rádiónk hatodik éves összefoglalója. Szinte minden év végén az az érzésünk, hogy nehéz lesz az előző évet túlszárnyalni, de amikor elkezdjük visszanézni, összegezni egész évi munkásságunkat, mindig meglepetéssel látjuk, hogy ez egyáltalán nem így van. Büszkén elmondhatjuk, hogy a 2018-as évben sem kell szégyenkeznünk, mert sikerült nagyon sok mindenről hírt adnunk. Sikerült még több helyszínre eljutnunk, mint tavaly, és még több magyar vonatkozású rendezvényen részt vennünk, amelyekről írásos, fényképes és videós beszámolókat is készítettünk. Ezeken a fentebb említett rendezvényeken a Bocskai Rádió valamelyik munkatársa mindig részt vett, és dokumentálta akár fotókkal, akár videokamerával, akár írott cikkel. Ha valamilyen eseményt vagy történést nem említettünk meg, vagy éppen nem tudtunk valamilyen oknál fogva részt venni, annak bizonyára az az oka, hogy fizikailag lehetetlen mindenhol ott lenni, amiért szíves megértésüket kérjük.

Ezúton is szeretnénk először is a munkatársainknak megköszönni az egész, 2018-as évi fáradtságos, áldozatos munkájukat, hogy minden vasárnap egy hallgatható, érdekes, értékes 3 órás adást állítunk össze közösen, amely önöknek készül, önökhöz szól, és amely reményeink szerint hatékonyan hozzájárul az észak-amerikai diaszpórában élő magyarok nemzettudatának erősítéséhez, magyar nyelvünk és kultúránk megőrzéséhez. Molnár Zsoltnak, Csibi Lórándnak, Simon-Benedek Zsuzsannának, Hargitai Istvánnak, Dömötörffy Zsoltnak, Stróber Lászlónak, Veres Sándornak, az egyházi adások lelkészeinek, atyáinak, Gyermán Mónikának, Baki Tibornak, Miklós Melániának és mindenkinek, aki valamilyen módon segítette a munkánkat, legyen az bárminemű segítség. Önöknek pedig, tisztelt rádióhallgatók, külön köszönettel tartozunk, hogy hétről hétre hallgatnak, követnek, biztatnak bennünket, valamint építő jellegű kritikával figyelik kis csapatunk lelkes, önkéntes munkáját.

A Bocskai Rádió 2018-as évértékelője a számok tükrében

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.